Zaposlenim v Hitu je dovolj nenehnega nižanja plač

Neuspešen socialni dialog, med sindikati razlike o plačni politiki. Uprava zato sprejela enostranski ukrep.

Objavljeno
16. september 2013 21.47
NOVA GORICA 24.04. 2012 igralnica v Perli. Foto ALESS CCERNIVEC/Delo
Lidija Pavlovčič, gospodarstvo
Lidija Pavlovčič, gospodarstvo
Nova Gorica - Zaposleni v Hitu bodo jutri prejeli avgustovsko plačo, ki bo nižja od julijske, toda ne za vse enako. Mesečni prihranek za 1510 zaposlenih znaša 160.000 evrov, do konca leta pa 800.000 evrov.

Čeprav je uprava Hita pod vodstvom Dimitrija Picige prvotno predlagala, da zmanjša stroške dela tako, da uvede 36-urni delovni teden, trije reprezentativni sindikati zaradi neenotnosti stališč niso podprli predloga. Uprava je zato v okviru svojih pristojnosti sklenila, da v variabilnem delu plače zniža faktor uspešnosti. Ker ukrep ne prizadene vseh enako, je med zaposlenimi začelo vreti. Slišati je celo napovedi o stavki.

Da je vzdušje med zaposlenimi zelo napeto, posredno potrjujejo tudi anonimke, ki so bile v Hitu že v preteklosti pogoste, toda zadnja govori o tem, da v Hitu vre zaradi znižanja plač in morebitnega odpuščanja. Predsednik uprave Dimitrij Piciga anonimke ni hotel komentirati, poudaril pa je, da se odprto pogovarja s sindikati in svetom delavcev in da je kot zaposleni »zaskrbljen nad tem, da se eni odpovedujejo plačam, vse drugo pa se ne spremeni«. Pod vse drugo, kot je bilo mogoče razumeti, naj bi spadalo tudi pobiranje davkov in koncesij podobno kot v preteklosti, ko je bil prihodek Hita občutno večji, igralniški trg drugačen kot danes, Hit pa manj obremenjen s posojili, ki so se zadnja leta povišala na 109 milijonov evrov. Zaradi zmanjševanja prihodkov in plačila posojil so prisiljeni ukrepati tudi pri stroških dela.

Najvišje plače znižali že julija

Petdesetim zaposlenim z najvišjimi plačami so se te že julija znižale za desetino, drugim se bodo z avgustovsko plačo, ki jo prejmejo jutri. Piciga odkrito pove, da je najvišja plača njegova in znaša 9000 evrov bruto, najnižja pa 1100 evrov bruto. Prvotno so nameravali znižati stroške dela tako, da bi uvedli 36-urni delovni teden. Predlog bi podprla dva sindikata, tretji pa ne, zato se je uprava odločila za enostranski ukrep, za katerega ni potrebno soglasje vseh treh reprezentativnih sindikatov, in sicer za znižanje prek faktorja uspešnosti. Piciga pravi, da bo znižanje različno, se pa zaveda, da je to najslabši in najmanj pravičen način. S spremembo faktorja uspešnosti bo za nekatere plača nižja samo za odstotek, za druge pa deset odstotkov. Delavski direktor Marjan Zahar obžaluje, da je zaradi zavrnitve enega izmed sindikatov padel v vodo ukrep o 36-urnem tednu: »Delali bi štiri ure manj, ura pa bi bila enako plačana.« Velja še dodati, da je mesečni strošek za plače vseh zaposlenih od 3,3 do 3,5 milijona evrov, odvisno od tega, koliko napitnine se nabere.

Sindikati: 55 milijonov evrov smo že dali

Da se višina plače in navsezadnje tudi razlike v znižanju močno vrtijo okrog napitnin, potrjujejo besede Gorazda Medveščka, predsednika sindikata Vrba KNSS s 130 člani iz vrst poklicev v igralništvu, kot so blagajniki, receptorji, varnostniki in kontrolorji igralnih avtomatov. Pravi, da so razlike velike, pri krupjejih napitnina lahko pomeni celo tretjino plače, pri drugih poklicih v igralništvu pa je vrednost zelo nizka, od 15 do 20 evrov bruto. Navaja izračun, da so »zaposleni od leta 2008 do danes dali kar 55 milijonov evrov v obliki nižanja plač, zmanjševanja števila zaposlenih in odprave plačila za drugi pokojninski steber.

Erika Birsa, predsednica sindikata gostinstva GIT, ki šteje 250 članov, pravi: »Strokovne službe najbolj udari znižanje plač, zato smo razkurjeni. V Hitu smo imeli socialno naravnano varovalko, po kateri plače ne smejo nižje od 1200 evrov bruto. Zdaj so nam vzeli še to. Ko nam je uprava poslala dopis o znižanju plač, smo ji povedali, naj usmerijo vse moči v dvig prihodkov. Zaposleni imamo že dovolj nenehnega nižanja plač in odrekanja. Upravo smo vprašali, ali res banke zahtevajo nižanje plač, pa nismo dobili odgovora. Vsaka nova uprava začne najprej rezati stroške dela in uvajati reorganizacijo. Naš sindikat je dal pobudo za podaljšanje plačnega sistema. Priznam, da je v zadnjih dveh tednih tudi interes uprave, da bi nekaj dorekli.«

Blaž Aldžič Matiš, predsednik sindikata SIC, ki šteje 600 članov, od krupjejev do vseh drugih igralniških poklicev, je povedal, da se je njihov sindikat strinjal s predlogom o 36 urah tedenskega dela, ker pa sindikat GIT tega ni podpisal, »zadeva ni šla skozi«. Prepričan je, da je nujno spremeniti plačni sistem.

Se kuha stavka?

Erika Birsa in Gorazd Medvešek poudarjata, da je zaradi enostranske poteze uprave o znižanju plač zelo veliko nezadovoljstvo med zaposlenimi. Priznavata sicer, da so bile plače v igralništvu pred leti visoke, toda zdaj niso več. Se napoveduje stavka? »Sindikat Vrba KNSS je imel 3. septembra izreden zbor o plačah. Tam so zahtevali stavko,« pravi Gorazd Medvešček. Pred dnevi so s pismom pozvali upravo, naj nadaljuje pogajanja. Medvešček: »Če se uprava ne bo pogajala, je velika verjetnost, da stavka bo.« Oba sindikata tudi skrbi, da znižanje plač ne bo edini ukrep in da bo morda po novem letu sledilo še odpuščanje.