Zaposlitev bo na Primorju izgubilo 178 delavcev

Del septembrske plače bodo zaposleni dobili v kratkem, akontacijo oktobrske pa v ponedeljek.

Objavljeno
03. november 2011 13.20
Posodobljeno
03. november 2011 13.20
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina – Sindikati Primorja na današnjih pogajanjih z upravo niso dobili pisnega zagotovila, da jim bodo v ponedeljek izplačali akontacijo oktobrske plače v višini dvesto evrov neto na zaposlenega in šestino regresa. Zato za jutri  čakajo na odgovor uprave: če ga ne bo, bodo vložili napoved stavke, ki bi jo lahko izpeljali že prihodnji teden. Od vložitve stavkovne napovedi do stavke mora namreč preteči najmanj pet dni, kar pomeni, da bi lahko v Primorju že v sredo stavkali, če obljub ne bodo izpolnili.

»Uprava je najprej zagotavljala, da bo poskušala za izplačilo razlike med minimalno plačo in preostankom septembrske plače poskrbeti do 10. novembra. Danes so prišli na pogajanja z novo ponudbo, po kateri naj bi do ponedeljka, 7. novembra, izplačali dvesto evrov neto akontacije za oktober. Mi smo jim predlagali sklenitev pisnega sporazuma, v katerega smo dodali še šestino regresa, a uprava tega ni bila pripravljena podpisati. Pogovori so obstali na tej točki, kar posledično pomeni, da lahko začnemo priprave na stavko,« je za Delo po pogajanjih povedal Bojan Kramar, sekretar območne Zveze svobodnih sindikatov za Primorsko in Notranjsko.

»Stavka v Primorju je nenehno v zraku. Doslej smo že zbirali podpise in iskali podporo med zaposlenimi, ki se je izkazala za dovolj veliko, tako da lahko sindikalisti stavko tudi napovemo,« zatrjuje Oskar Komac, sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije. »Uprava se zaveda, kaj bi stavka prinesla. Delavci v nedogled ne morejo delati brez izplačil, kljub temu pa upamo še na malo potrpljenja med zaposlenimi,« poudarja Ilija Vukoje, predsednik sindikata Primorje OSO/KS 90, ki upa, da bodo delavci v ponedeljek kljub vsemu dobili obljubljena izplačila. »Del septembrske plače, ki ga še nismo prejeli, naj bi po zagotovilih uprave dobili v dveh tednih,« dodaja.

V Primorju so predstavniki sindikatov in uprave danes podpisali sporazum o programu presežnih delavcev. Tako Komac kot Kramar zagotavljata, da poimenskih seznamov o delavcih, ki jih bodo odpustili, še ni, saj so usklajeni izključno kriteriji napovedanih odpuščanj. »Glavni kriterij pri odpuščanju presežnih delavcev, ki so zaposleni za nedoločen čas, je delovna doba, zatem strokovna izobrazba in potem delovna uspešnost. Število zaposlenih se bo zmanjševalo v vseh službah,« poudarja Oskar Komac. »Najprej bodo presežne delavce določili na konkretnih delovnih mestih, sindikalisti pa imamo pravico te sezname videti. Šele nato bo izdelan dokončen seznam odpuščenih delavcev,« zatrjuje Bojan Kramar. »Pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov bomo odpovedali 135 zaposlenim za nedoločen čas. Poleg tega bo zaposlitev prenehala 35 delavcem, ki so zaposleni za določen čas, in osmim delavcem, ki odhajajo v pokoj. Predvidevamo, da bodo odpovedi vročene do konca novembra,« je za Delo potrdila Ivana Bratož, vodja odnosov z javnostjo v Primorju.

Sicer pa so v Primorju oktobra na novo sklenili pet novih pogodb o zaposlitvi: po besedah Bratoževe je v le enem primeru nova zaposlitev (direktor kontrolinga), vse druge so menda nadomestne. Nove zaposlitve so nekatere predstavnike sindikatov precej vznejevoljile, a se o njih na današnjih pogajanjih z upravo niso posebej pogovarjali.