Zaradi dogajanja v zvezi s prevzemom odstopil direktor RTC Krvavec

Srečko Retuznik je zavrnil podpis kreditne pogodbe, s katero bi družba podjetnika Janeza Janše lahko kupila RTC Krvavec.

Objavljeno
09. marec 2018 11.11
bsa*Krvavec
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Krvavec – Direktor Rekreacijsko-turističnega centra (RTC) Krvavec Srečko Retuznik je zaradi dogajanja v zvezi s prevzemom podjetja odstopil z mesta direktorja. Retuznik odhaja v pokoj, posle pa bo po poročanju današnjega Dnevnika verjetno predal Branku Bračku, članu uprave lastnika Krvavca zreškega Uniorja.

Kot je za STA pojasnil Retuznik, je podal odstopno izjavo. Tako po 42 letih dela v Uniorju, pri čemer je bil zadnjih 14 let direktor RTC Krvavca, odhaja v pokoj. Podrobno o razlogih za odstop ni hotel govoriti, pojasnil pa je, da je glede na dogajanje v zvezi s prevzemom v takšnih razmerah težko delati. Retuznik je skupaj z zaposlenimi na Krvavcu v zadnjih tednih večkrat izpostavil skrb glede načina prodaje podjetja.

Retuznik je prejšnji mesec tudi zavrnil podpis kreditne pogodbe, s katero bi Alpska investicijska družba gorenjskega podjetnika Janeza Janše lahko kupila RTC Krvavec. Kot je dejal Retuznik, podpisovanje kreditnih pogodb z bankami, »ki bodo zagotovile plačilo kupnine in izpolnitve drugih finančnih pogojev«, presega njegove pristojnosti.

Ocenjeval je, da bi RTC Krvavec obremenjeval svoje premoženje za izpolnitev obveznosti bodočega kupca, pogodbe pa ni podpisal zaradi izrecne odklonitve notarja, ki zaradi svojih strokovnih pomislekov ni hotel v obliki notarskega zapisa sestaviti nameravanega kreditnega posla.

Janša je Retuzniku očital, da je samovoljno zavrnil podpis kreditnih pogodb in da bo to škodovalo RTC Krvavcu in Uniorju. Zatrdil je, da ima za nakup Krvavca v celoti zagotovljena denarna sredstva in da za to ne bo porabljeno ali zastavljeno nobeno premoženje družbe RTC Krvavec.

O odobritvi sklenitve kreditne pogodbe med Banko Intesa Sanpaolo in RTC Krvavcem, s katero bi refinancirali celotni finančni dolg RTC Krvavca, naj bi zdaj odločala skupščina družbe, ki je sklicana za 23. marec. Kot poudarjajo v Uniorju, je kredit namenjen izključno poplačilu trenutnih dolgov družbe RTC Krvavec in ga ni mogoče uporabiti za katerikoli drug namen.

Na skupščini naj bi tudi spremenili statut družbe in uvedli dvočlansko upravo, predsednika in člana uprave pa bi za petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja imenoval nadzorni svet. Kot so pojasnili v sklicu skupščine, je uvedba dvočlanske uprave potrebna zaradi boljše učinkovitosti pri vodenju družbe.

Podpis pogodbe za refinanciranje dolga je poleg plačila kupnine pogoj za sklenitev posla med Alpsko investicijsko družbo in Uniorjem. Zaradi teh zapletov je bil rok za sklenitev posla že večkrat preložen. Zdaj se rok za plačilo kupnine in izpolnitev pogojev za nakup 98,56-odstotnega lastniškega deleža v družbi RTC Krvavec izteče 16. aprila.