Zaradi tržnega uspeha Gen-I še pocenil plin

V Sloveniji se stabilizirajo cene na trgu ponudnikov zemeljskega plina.

Objavljeno
01. oktober 2012 15.57
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Po objavi vstopa na trg zemeljskega plina za gospodinjstva 13. septembra je Gen-I v samo 15 dneh prejel več kot 10.000 izpolnjenih povpraševanj za zamenjavo dobavitelja.

Glede na podatke o letni porabi teh odjemalcev je Gen-I s tem že dosegel 10-odstotni tržni delež oskrbe gospodinjstev, kar je načrtoval doseči v treh letih.

Ker so se slovenski porabniki zemeljskega plina tako hitro odzvali, bo Gen-I še dodatno znižal cene plina za vse svoje stranke, tako obstoječe kot nove, za 10 odstotkov do konca leta.

Cena kubičnega metra zemeljskega plina pri GEN-I bo tako od danes do konca leta znašala 0,3599 evra. To je tudi za 30 odstotkov nižja cena od cen konkurence.

»Seveda še naprej ostaja v veljavi zaveza, da do 30. junija prihodnje leto naše cene ne bodo presegle 0,3999
evra na kubični meter in da bodo tudi po tem datumu zelo verjetno enake ali pa celo še nižje. Da je to verjetno in
mogoče, kažejo v zadnjih treh letih zelo stabilne cene zemeljskega plina na nemški borzi NCG,« pravijo v Gen-I.

Dodajajo, da so prihranki ob prehodu h Gen-I kljub znižanju cen konkurence še vedno visoki, tudi do 20 odstotkov.

Najvišji prihranki so v primerjavi z največjimi distributerji kot so Energetika Ljubljana, Adriaplin ter Plinarna Maribor, ki obvladujejo približno 75-odstotni tržni delež gospodinjskih odjemalcev.

Prihranki štiričlanske družine v Ljubljani v stanovanju z letno porabo 800 m3 ob preklopu na Gen-I znašajo v samo enem letu 100 evrov, v stanovanjski hiši z letno porabo 2.300 m3 pa celo 283 evrov.

Podobno visoki so prihranki v Mariboru ter Novi Gorici, kjer znašajo za enako stanovanje 67 oziroma 163 evrov ter hišo 193 oziroma 423 evrov.

Konkurenca panična?

V Gen-I pozdravljajo znižanje cen ostalih dobaviteljev v Sloveniji, saj to pomeni počasno normalizacijo stanja na trgu zemeljskega plina, primerljivo z ostalimi evropskimi trgi.

Opozarjajo pa, da pri največjih distributerjih ne gre toliko za resnično občutno znižanje cen, temveč bolj za panično reakcijo, ki je povrh za potrošnike lahko še zavajajoča.

»Posebej to velja za različne pakete ugodnosti, s katerimi se odjemalec zaveže za eno leto ali več ostati pri določenem dobavitelju, cena pa je pri teh dobaviteljih v resnici znana in določena le za 3 mesece ali pa celo le za prvi mesec.

Nato pa bo vse prepuščeno dogajanju na trgu, s čimer dobavitelji, za razliko od GEN-I, ne prevzemajo nobenega tveganja. Tudi sicer so ti paketi običajno omejeni v številu odjemalcev in so prvenstveno namenjeni ustvarjanju navidezne konkurenčnosti, medtem ko cena za osnovno oskrbo ostaja med najvišjimi na trgu,« pravijo v Gen-I, ki za odjemalce nima vezave.

Danes prve dobave

Gen-I je danes dejansko uvozil prve količine zemeljskega plina za svoje poslovne in gospodinjske odjemalce. Prve dobave po pričakovanjih potekajo odlično, saj sta med dobavitelji družbe nemški RWE in britanski Vitol, ki spadata med največje svetovne energetske družbe.

RWE je eden največjih evropskih energetskih koncernov. Ima 52 milijard evrov prihodkov, 8 milijonov odjemalcev zemeljskega plina, lastna podzemna skladišča po vsej Evropi in prodajo 30 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina. Vitol je največji svetovni zasebni trgovec z energenti, ki ustvari 220 milijard evrov prihodkov, prodaja 20 milijard kubičnih metrov plina v Evropi, zakupljena ima podzemna skladišča v šestih članicah EU državah.

Za primerjavo, poraba zemeljskega plina v Sloveniji je manj kot 1 milijardo Sm3, od tega pa 130.000
gospodinjskih odjemalcev porabi za 130 milijonov Sm3. Geoplin, ki uvozi 95 % vsega zemeljskega
plina za Slovenijo, je po prihodkih za 700 krat manjši od Vitola.

Zanesljivost dobav za slovenski trg je glede na razpršenost nabavnih virov GEN-I nedvomno najmanj
na enakem nivoju tistemu, ki so ga bili slovenski odjemalci deležni do sedaj.

Glede na to, da plin, ki ga
v Sloveniji prodaja GEN-I, ne prečka nezanesljivih ukrajinskih ozemelj, pa oskrba naših odjemalcev ne
bo ogrožena niti v primeru ponovnih sporov med Rusijo in Ukrajino.