Zavarovalnica Triglav v vnovičen prevzem Slovenijalesa

Za delnico Slovenijalesa Zavarovalnica Triglav zdaj ponuja 119,43 evra.

Objavljeno
28. september 2012 12.13
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Zavarovalnica Triglav je danes objavila namero za prevzem vseh delnic družbe Slovenijales. Potem ko je v lanski ponudbi za prevzem delnice trgovca s pohištvom odkupovala po 112,60 evra, je zdaj za vsako pripravljena plačati 119,43 evra. Ponudbo za prevzem bo objavila najpozneje v 30 dneh, piše STA.

Zavarovalnica Triglav ima že v lasti 83,55 odstotka delnic Slovenijalesa, prevzemna ponudba se bo tako nanašala na preostali 16,45-odstotni lastniški delež. O prevzemni nameri je že obvestila Agencijo za trg vrednostnih papirjev, Urad RS za varstvo konkurence vodstvo Slovenijalesa ter zaposlene v obeh družbah.

Slovenijales je izdajatelj dveh vrst navadnih imenskih kosovnih delnic − z oznako SLLH in SLLG. S slednjimi se trguje v vstopni kotaciji Ljubljanske borze, kjer se je njihov zaključni tečaj nazadnje oblikoval pri 70 evrih.

Zavarovalnica Triglav je ponudbo za prevzem Slovenijalesa objavila že maja lani, ko je lastniški delež povečala na nekaj več kot 70 odstotkov. Ker je uspešnost ponudbe pogojevala s povečanjem deleža na najmanj 90 odstotkov plus eno delnico, je po koncu postopka sporočila, da ponudba ni bila uspešna.

Po pisanju časnika Finance je Slovenska odškodninska družba Zavarovalnici Triglav pred kratkim prodala sveženj 29.847 oz. skoraj 11 odstotkov delnic, za katere je prejela 3,5 milijona evrov. Cena za delnico je tako po neuradnih podatkih znašala 116 evrov.

V letošnjem prvem polletju je skupina Slovenijales, v kateri je poleg matične družbe Slovenijales še hčerinska družba Slovenijales trgovina, ustvarila 15,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 7,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Kljub padcu prihodkov pa se je zaradi stroškovnih ukrepov in racionalizacije poslovanja čisti dobiček skupine z lanskih 152.000 evrov povečal na 273.000 evrov.