Zdravo jedro Aha Mure naprodaj za 4,6 milijona evrov

Aha Mura bo naprodaj kot delujoča celota. Realno ni verjetno, da bi podjetje s 460 zaposlenimi prodali že v prvem poskusu.

Objavljeno
06. september 2014 11.51
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Murska Sobota − Prva dražba zdravega jedra Aha Mure v stečaju bo najverjetneje sredi oktobra, če ne bo pritožb na sklep soboškega okrožnega sodišča o prodaji poslovne celote v vrednosti 4,6 milijona evrov, piše Slovenska tiskovna agencija. Aha Mura bo naprodaj kot delujoča celota, realno pa ni verjetno, da bi podjetje s 460 zaposlenimi prodali že v prvem poskusu.

Stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović je za STA povedal, da nekaj zanimanja za nakup sicer je, če prodaja ne bo uspela, pa bo kmalu predlagal novo dražbo, saj mora po sklepu sodišča delujočo celoto prodati v enem letu, ali pa bo treba tovarno zapreti.

457 zaposlenih v Aha Muri je julija izdelalo 25.146 moških in ženskih oblačil za 29 kupcev, vrednost dobav je bila dobrih 582.000 evrov, junija pa so sešili 29.015 kosov oblačil za 27 tujih in enega domačega kupca v vrednosti dobrih 896.000 evrov, piše STA.

Junija so imeli tako za 321.000 evrov in julija za dobrih 88.000 evrov izgube, za avgust podatkov še nimajo in bodo znani prihodnji teden, vendar pa, kot pravi Radovanović, kaže na bolje, naročil za delo pa imajo dovolj. Vendar pa velja to le za Mursko Soboto, a tudi tu so še vedno odprta naročila pomembnega partnerja Huga Bossa.

Bistveno slabše je v hčerinski družbi v Pirotu, kjer partnerji odpovedujejo naročila, saj nimajo zagotovil, kaj se bo tam dogajalo oziroma ali bodo sploh nadaljevali proizvodnjo, piše STA. »Partnerji zahtevajo zagotovila, vendar jim jih jaz ne morem dati, povem lahko le, da o rešitvi Aha Mure v Sloveniji in Aha Mure Prvi maj Pirot v Srbiji potekajo številni pogovori na najvišjih ravneh,« je povedal Radovanović.

Kot je pojasnjeval pred časom, sam ne more ukrepati z dokapitalizacijo ali s čim podobnim, srbska in slovenska vlada, ki se tudi ukvarjata z iskanjem možnosti za preživetje pirotske tovarne, pa nista najbolj operativni, saj je srbska brez gospodarskega ministra, nova slovenska pa se šele sestavlja, še piše STA.