Že drugo leto zapored bodo v Hitu poslovali pozitivno

Zadolženost bodo zmanjšali za skoraj 26 milijonov evrov, v prihodnjem letu pa za naložbe namenili 13 milijonov evrov.

Objavljeno
18. december 2015 17.20
acr igralnica
Katja Željan
Katja Željan

Nova Gorica – Novogoriški Hit je letos posloval bistveno bolje kot lani, letošnjih 84.000 gostov in 152.000 nočitev pa nameravajo v prihodnjem letu še povečati, saj v Hit prihajajo novi gostje s čarterskimi leti iz južne Italije. Povečujejo tudi število naložb: če jih je bilo letos za okrog deset milijonov evrov, jih bo v letu 2016 še za tri milijone več.

V prvih enajstih mesecih tega leta je igralniška družba ustvarila 137,8 milijona evrov bruto realizacije: od tega je igralniška dejavnost prispevala 117,7 milijona evrov, 15,6 milijona evrov gostinstvo in 4,5 milijona ostale dejavnosti.

V tem obdobju so našteli za 116,7 milijonov evrov prihodkov in 109,8 milijona stroškov, dobiček iz poslovanja je znašal skoraj sedem, čisti poslovni izid pa 3,5 milijona evrov. Leta še ni konec, vendar pa se kazalci poslovanja ne bodo kaj bistveno spremenili, ocenjuje predsednik uprave Hita Dimitrij Piciga. Predvsem zato ne, ker je december nasploh dober mesec s številnimi obiski italijanskih in drugih gostov.

Koloseuma ne bodo prodali

»Hit bo tako že drugo leto zapored sklenil s pozitivnim poslovanjem« pravi Piciga. Zadolženost podjetja so letos uspeli znižati za 5,4 milijona evrov, plačali so tudi 35,7 milijona evrov igralniških dajatev. Zadolženost se bo močno zmanjšala tudi v začetku prihodnjega leta, ko bodo prejeli kupnino za črnogorski resort Maestral, tako da bo zadolženost z zdajšnjih 85,9 milijona evrov padla na 60 milijonov evrov.

Če so še pred leti razmišljali o prodaji sarajevske hčerinske družbe Koloseum, zaradi dobrega poslovanja v zadnjih dveh letih tega ne načrtujejo več. Sarajevska družba je namreč lahko dobro izhodišče za privabljanje gostov iz Bližnjega vzhoda, meni Piciga.

Za naložbe 10 milijonov evrov

Letos so za naložbe namenili deset milijonov evrov, največje prenove je bil deležen del igralniško-zabaviščnega centra Perla, izvedli so tudi prenovo dela namestitvenih zmogljivosti v kranjskogorskem centru Korona, zimskega vrta v hotelu Sabotin ter več vzdrževalno-investicijskih vlaganj. Prihodnje leto bodo za gradnjo hotela ob centru Mond na Šentilju, širitev igralnice Drive-in v Vrtojbi in prenovo dela novogoriškega hotela Park namenili kar trinajst milijonov evrov.

Nocoj pa bodo v Vrtojbi, tik ob nekdanjem mejnem prehodu, javnosti predstavili razširjeno ponudbo igralnice Casinò Drive-in. Družba Hit je namreč pridobila novo, šesto koncesijo, za igralnico in obstoječi igralni salon nadgradila v pravo igralnico. Že lani so temu objektu dodali igralnico na prostem, letos pa so gostom ponudili 22 novih igralnih avtomatov in štiri igralne mize. »Z dodajanjem igralnih miz se ta produkt širi s ciljem kroženja in pridobivanja novih gostov,« razlaga Zoran Novaković, vodja Hitove destinacije Nova Gorica.

V Hitu so z delavci dosegli tudi dogovor glede zahtev za izplačilo zapadlih terjatev. Kot pojasnjuje Blaž Aldžić Matiš, predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu Hita, so se z vodstvom družbe dogovorili, da se zaposleni lahko odločijo za poravnave, pri čemer jim je družba pripravljena plačati vse zapadle terjatve razen zamudnih obresti. V Hitu je sicer trenutno 1560 zaposlenih, kar je za 13 več kot konec lanskega leta. Razmišljajo celo o novih zaposlitvah, največji primanjkljaj pa imajo pri gostinskih poklicih.