Železničarji proti brezglavi liberalizaciji železniškega prometa

Po vsej Evropi danes poteka akcijski dan železničarjev, pridružili so se mu tudi slovenski železničarji.

Objavljeno
08. november 2011 14.21
Posodobljeno
08. november 2011 14.21
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Po vsej Evropi danes poteka akcijski dan železničarjev, s katerim nasprotujejo »brezglavi liberalizaciji« železniškega prometa. Akcijskemu dnevu so se pridružili tudi slovenski železničarji, ki so slovenske poslance v Evropskem parlamentu pozvali, da glasujejo proti direktivi o vzpostavitvi enotnega železniškega trga.

Člani Evropskega sindikata transportnih delavcev (ETF) so se za akcijo odločili, ker so prepričani, da liberalizacija železniškega prometa ni zmanjšala stroškov, temveč le poslabšala železniške storitve in pogoje dela, so zapisali v Sindikatu Slovenskih železnic. Liberalizacija prometa je po njihovem mnenju namreč kljub enakim stroškom zmanjšala število zaposlenih v železniškem sektorju, poroča STA.

Zato železničarji nasprotujejo predlogu o vzpostavitvi enotnega železniškega trga, ki ga je v obliki direktive podal odbor za transport in turizem. Liberalizacija bo po mnenju železničarjev namreč le poslabšala trenutno stanje.

Poslance, ki Slovenijo predstavljajo v Evropskem parlamentu, so zato v Sindikatu Slovenskih železnic pozvali, da glasujejo proti direktivi, ki zahteva izločitev železniških podjetij, ki niso direktno povezane z železniško transportno dejavnostjo ter liberalizacijo notranjega železniškega potniškega prometa. Omenjena direktiva sicer predvideva tudi popolno ločitev železniške infrastrukture od transportnih operaterjev ter se skozi evropsko zakonodajo vpleta v nacionalno zakonodajo glede pravice do stavke.