Žiga Debeljak z majem v upravo Gorenja

Odgovoren bo za korporativne finance, ekologijo, trgovino in industrijske storitve

Objavljeno
21. april 2017 17.44
vidic debeljak
M. F. K.
M. F. K.

Ljubljana - Nadzorni svet Gorenja je za novega člana uprave za korporativne finance, ekologijo, trgovino in industrijske storitve imenoval Žigo Debeljaka. Funkcijo bo prevzel 1. maja, mandat pa se mu bo iztekel 19. julija 2018. Kot član uprave bo Debeljak še naprej koordiniral aktivnosti digitalne transformacije Skupine Gorenje kot njen glavni digitalni direktor.

Debeljak je bil član uprave za finance in ekonomiko v Skupini Gorenje prvič med letoma 2003 in 2005. V Gorenje se je vrnil leta 2012 kot pomočnik predsednika uprave za mednarodni razvoj, direktor Gorenjevih holdinških družb v Avstriji in na Nizozemskem ter glavni digitalni direktor.

Ustanovljeno Društvo delničarjev GRVG

Nadzorni svet Gorenja se je seznanil z ustanovitvijo Društva delničarjev GRVG. Nadzorni svet podpira aktivnosti malih delničarjev Gorenja v smislu še večje transparentnosti informiranja, so sporočili iz družbe.

Predsednik omenjenega društva, ki je bilo ustanovljeno 19. aprila, je Matej Tomažin. Kot so zapisali, si mali delničarji želijo, da bi Gorenje poslovalo odlično ter tako dosegalo in celo presegalo zastavljene cilje. Po njihovem prepričanju lahko aktivnejša vloga malih delničarjev vpliva na boljšo informiranost vseh udeležencev na kapitalskem trgu. Posebej v smeri, da se izpostavi včasih zapostavljene vidike, kot na primer primerljivost uspešnosti poslovanja s konkurenti in podobno.

Društvo bo aktivno in bo podajalo svoja mnenja, ki bodo lahko iztočnica za boljše korporativno upravljanje, poslovanje podjetja ter nazadnje tudi za lažje odločanje o tem ali je investicijska zgodba Gorenja primerna za posameznega vlagatelja.

Skladno s tem in skladno z objavo o odstopu člana nadzornega sveta Toshibumija Tanimota Društvo delničarjev GRVG predlaga nadzornemu svetu, upravi ter ostalim delničarjem Gorenja, da med nadzornike sprejme člana, ki bo zastopal interese malih delničarjev. Kot kandidata predlagajo Karla Kardova, ki se z vlaganjem na regionalnih in globalnih trgih kapitala ukvarja od leta 2000, od leta 2006 do 2010 pa je bil zaposlen kot upravitelj skladov na hrvaški družbi za upravljanje Aureus. Od 2010 naprej dela kot svetovalec na področju investicij v proizvodnjo obnovljivih virov energije, vlaganja v regionalni trg kapitala, prevzemov in združitev (M&A) ter virov financiranja v Vzhodni Evropi. Od leta 2016 je kot predstavnik mlaizh delničarjev član nadzornega sveta JP Elektroprivreda HZ HB d.d. BiH.