Žito naj bi zanimal predvsem kupce iz regije

Privatizacija: SDH naj bi v septembru začela iskati snubce za nakup Žita, ta pa se omenja med kandidati za nakup Pekarne Grosuplje.

Objavljeno
11. september 2014 20.22
BTC in ŽITO,Ljubljana Slovenija 06.01.2014
Tekavec Vanja, gospodarstvo
Tekavec Vanja, gospodarstvo
Ljubljana – Neuradna informacija, da naj bi Slovenski državni holding (SDH) v kratkem objavil vabilo za oddajo ponudb za nakup ljubljanskega Žita zastavlja vprašanje, ali bo prodaja največje domače pekarske družbe test za nadaljevanje privatizacije, za katero se zdi, da je zdaj zaustavljena.

V zadnjih dneh je po koluarjih (znova) zaokrožila informacija, da naj bi SDH v imenu prodajnega konzorcija v kratkem objavil vabilo za oddajo ponudb za nakup Žita. Po neuradnih informacijah naj bi se to zgodilo že v ponedeljek, česar na SDH niso ne zanikali ne potrdili.

»Prodaja Žita je v pripravljalni fazi. Prodajalci bodo postopek vodili tako kot ostale, konkurenčno in transparentno. Časovnice ne komentiramo,« so odgovorili na SDH.

Aleš Lokar iz družbe KD Skladi, ki skupaj z SDH skrbi za koordinacijo prodajnega konzorcija, je dejal: »Po naših načrtih naj bi potencialnim kupcem v kratkem poslali predstavitveni prospekt, verjetno že prihodnji teden.« Vir, ki je neposredno vpleten v priprave na prodajo največje domače pekarske družbe, a se ne želi razkriti, je dejal: »Pripravljamo se, kot da bomo prihodnji teden kupcem poslali vabila za prodajo Žita.«

Kupci bodo tehtali tudi razmere v regiji

Morebitna objava predstavitvenega prospekta za Žito načeloma pomeni prvo testiranje terena, koliko potencialnih kupcev bi lahko izkazalo interes za nakup največje slovenske pekarske družbe. Po mnenju poznavalcev med interesenti ne gre pričakovati multinacionalk, temveč predvsem igralce iz regije oziroma srednje Evrope; med njimi se omenjajo hrvaški Mlinar, Podravka ter denimo hrvaška mlinarska družba Granoli.

Druga neznanka je, ali je čas za prodajo Žita primeren, saj bodo potencialni snubci tehtali tudi, kako bo na prihodnje poslovanje Žita vplival Agrokorjev vstop v Mercator. Mercator je eden glavnih kupcev Žitovih izdelkov, vendar Lokar v Agrokorjevem prevzemu slovenskega trgovca ne vidi ovir za prodajni postopek.

»Agrokorjev prevzem Mercatorja lahko prinaša pluse ali minuse za poslovanje Žita, ne predstavlja pa pospeška ali zavor v prodajnem postopku. Bolj bodo pomembni drugi dejavniki, kot denimo poslovanje Žita, ki se izboljšuje. Pomemben faktor pri prodaji je lahko tudi želja po konsolidaciji prehrambene industrije, ki je v regiji še zelo razdrobljena. Pričakujemo, da bo interes za Žito večji kot v zadnjem prodajnem procesu. V Evropi in v svetu je na voljo dovolj poceni virov financiranja za prevzeme,« je razložil Lokar.

Prednost aktualnega prodajnega postopka (če ta bo) bi bila lahko tudi izbira Erste Group za finančnega svetovalca pri prodaji, saj imajo mednarodni svetovalci načeloma dober dostop do mreže potencialnih kupcev. Žito je bilo že večkrat na prodaj, vendar so vsi poskusi prodaj padli v vodo, tudi leta 2011, ko je ponudbo oddala srbska živilska skupina MK Grupa v lasti Miodraga Kostića. Glavni razlog naj bi bila nizka prevzemna cena, saj naj bi ponudnik ponujal manj, kot so za delnico pričakovali njegovi lastniki. Včeraj je delnica Žita na ljubljanskem borznem parketu pridobila 3,86 odstotka in se oblikovala pri ceni 121 evrov.

Žito kandidat za nakup Pekarne Grosuplje?

Ne glede na neuradne informacije o (skorajšnjem) nadaljevanju prodajnega postopka za Žito, se po kuloarjih pojavljajo tudi dvomi, ali bo največja pekarska družba ostala na seznamu vlade za odprodajo. Tovrstne dvome poraja zlasti nedavna odločitev vodstva SDH o začasni zamrznitvi privatizacije Telekoma, dokler se o tem ne bo izrekla nova vlada. Ta bo morala upoštevati tudi sklep državnega zbora o odprodaji 15-tih podjetij, na katerega je vlada v odhodu uvrstila tudi Žito. Pri tem kot povoda ni navedla poslovnih razlogov, temveč se Žito prodaja »zaradi zagotovitve finančnih sredstev Sodu (zdaj SDH) in Modri zavarovalnici za izvajanje zakonskih obveznosti«, beremo v vladnem sklepu.

Država obvladuje približno 27 odstotkov kapitala Žita. Med pomembnimi prodajalci je tudi skupina KD Group, marca se je prodajnemu konzorciju pridružila še družba NLB Skladi, tako da je naprodaj približno 51,1-odstotni delež Žita.

Po kuloarjih je včeraj zaokrožila tudi neuradna informacija, da so se v Mercatorju že začeli pripravljati na prodajo Pekarne Grosuplje. Po neuradnih informacijah naj bi bil eden od zainteresiranih kandidatov tudi Žito.