Žito ustvarilo manj dobička kot lani

Glavni razlog za nižji dobiček so še naprej visoke cene surovin. Družba posluje s 393.898 evri dobička.

Objavljeno
28. oktober 2011 16.19
Posodobljeno
28. oktober 2011 16.19
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Skupina Žito je v devetmesečju ustvarila 393.898 evrov čistega dobička, kar je 57 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kot navajajo v družbi, so glavni razlog za nižji dobiček še naprej visoke cene surovin. Ob tem poudarjajo, da se je poslovanje v tretjem četrtletju glede na predhodni trimesečji izboljšalo, poroča STA.

Dobiček iz poslovanja je bil tako v tretjem četrtletju v medletni primerjavi po navedbah družbe višji za četrtino, čisti dobiček pa za 63 odstotkov. V drugem letošnjem četrtletju je skupina beležila celo izgubo. Pritisk cen surovin tako očitno proti koncu leta popušča, medtem ko so prav drage surovine zniževale dobičkonosnost v prvih dveh trimesečjih. Povprečna cena porabljene pšenice je bila v devetih mesecih glede na lani višja za 70 odstotkov, sladkorja za polovico in riža za četrtino.

V devetmesečju je tako skupina ustvarila 393.898 evrov čistega dobička, kar je 57 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, družba Žito pa je pridelala 510.925 evrov čistega dobička, kar je 66 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Na prodajni strani medtem skupina beleži rast. Prihodki od prodaje so bili tako z 82,4 milijona evrov za tri odstotke višji kot v lanskem devetmesečju. Na slovenskem trgu je bila prodaja večja za odstotek, na tujih trgih pa celo za 12 odstotkov, od tega predvsem na trgih nekdanje Jugoslavije in pri nemškemu partnerju Hitschlerju.

Nekoliko slabša je bila na strani prihodkov družba Žito. Prihodki od prodaje so bili namreč z dobrimi 75 milijoni evrov za odstotek nižji kot v enakem obdobju lani. Padec prodaje matične družbe je posledica prenosa maloprodajne dejavnosti na družbo Žito maloprodaja, pojasnjujejo v Žitu.