Delničarji Žita danes o novih nadzornikih

Po prevzemu bodo glavno besedo v Žitu imeli hrvaška država in hrvaški pokojninski skladi.

Objavljeno
17. november 2015 18.01
hočevar žito
Vanja Tekavec, Delo
Vanja Tekavec, Delo

Ljubljana - Hrvaška Podravka na široko vstopa v ljubljansko Žito tudi z novimi nadzorniki, o katerih bodo odločali na današnji skupščini v Ljubljani.

Pri prodajah podjetij je običajno, da bodoči lastnik plačilo kupnine veže tudi na odstop dotedanjih članov nadzornega sveta. To se je zgodilo tudi pri Žitu, saj so aktualni predstavniki kapitala v nadzornem svetu Milan Kneževič (dolgoletni predsednik uprave Deželne banke Slovenije, zdaj upokojenec), Adrijan Rožič (Kad) in Rajko Stanković (predsednik društva MDS) že aprila letos, ob podpisu kupo-prodajne pogodbe med Podravko in konzorcijem prodajalcev Žita, podali odstopne izjave. Nove nadzornike predlaga Podravka, ki uradno že obvladuje dobro polovico Žita in je skladno z zakonom objavila tudi javno ponudbo za prevzem ljubljanskega pekarskega podjetja.

Na predlog Podravke bodo v nadzorni svet Žita imenovani član uprave Podravke Miroslav Klepač, član nadzornega sveta Podravke Petar Vlaić, višji podpredsednik Podravke za verigo poskrbe Ivan Galović ter predstavnik malih delničarjev Rajko Stanković, ki je že doslej bedel nad upravo ljubljanskega Žita. Novi nadzorniki bodo nadomestili  Milana Kneževiča in Adrijana Rožiča, Maja Makovec Brenčič pa je po prevzemu funkcije ministrice za izobraževanje, znanost in šport iz nadzornega sveta odstopila že maja.

Ker so kandidati za nove nadzornike Žita tako ali drugače povezani s prevzemnico Podravko, bodo delničarji na skupščini odločali tudi o statutarnih spremembah, ki so pravzaprav predpogoj za kadrovske spremembe. Podravka tako predlaga, da zakonska prepoved konkurence naj ne bi več veljala za poslovodne delavce in nadzornike znotraj koncerna (Podravka).

Hrvaška Podravka za delnico Žita ponuja 180,10 evra, njegovo ponudbo za prevzem lahko delničarji sprejmejo do vključno 23. novembra, razen če bi se veljavnost prevzemne ponudbe podaljša skladno z veljavno prevzemno zakonodajo.