Zmeda okoli imenovanja novega šefa Luke Koper

Po prekinitvi seje nadzornikov: Antolovič je že dobil največ glasov. Prvi nadzornik bo sejo najverjetneje odložil.

Objavljeno
30. september 2012 23.10
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Sprejemanje odločitve o novem prvem možu Luke Koper se je očitno sprevrglo v pravo zmedo. V petek je pet nadzornikov glasovalo za Rada Antoloviča, trije so se vzdržali, med njimi tudi prvi nadzornik Janez Požar. Včeraj je prav Požar izjavil, da namerava odložiti sprejetje sklepa, ker se je pojavil »upravičen dvom o kandidatu Radu Antoloviču«.

V petek je najprej (še pred koncem) z nadzornega sveta prišla novica, da je Rado Antolovič izglasovan. Kasneje je predsednik kadrovske komisije Nebojša Topič novinarjem izjavil, da so sejo prekinili pred odločitvijo in da bodo dokončno odločitev sporočili v torek. V resnici pa so se po glasovanju pošteno sprli.

Spor izhaja iz neenotnosti, saj si je Janez Požar očitno premislil in Rada Antoloviča ne podpira več. »Pojavil se je dvom o Antolovičevi kvalifikaciji. Nima namreč dokaza o univerzitetni izobrazbi, moral bi predložiti dokument s potrdilom pristojnih slovenskih služb, ki bi potrdile, da so njegovi dokumenti o opravljenem študiju lahko nadomestilo univerzitetne izobrazbe,« je pojasnil Požar. Sprli pa so se tudi zato, ker je Antolovič po glasovanju postavil pogoj, da izida še ne sporočijo javnosti.

Tri vprašanja

Veliko resnejši dvom kot formalna izobrazba je v treh »podrobnostih« Antolovičeve kandidature. Prvič: nenavadno je, da je v svetu menda priznani pristaniški menedžer najprej zahteval 360.000 evrov neto plače na leto (saj je ima v Novorosijskem približno 750.000 evrov bruto), a je v petek brez posebnih pojasnil in argumentov od tega pogoja odstopil in privolil v enako plačo, kot jo je imel njegov predhodnik – nekaj več kot 70.000 evrov. Drugič: Antolovičev odvetnik je še pred nekaj dnevi za Delo zatrdil, da Antolovič ne bo sprejel funkcije, če ne bo imel soglasja predstavnika največjega lastnika – države. Po vseh razpoložljivih informacijah tega soglasja nima in ga to ne moti več. In tretjič: Antolovič je junija letos podpisal novo pogodbo v ruskem pristanišču, samo tri mesece pozneje pa se je v Portorožu že dogovarjal z nekaterimi nadzorniki za prihod v Luko Koper.

Kaj torej tega poslovneža tako neomajno vleče na prvo mesto Luke Koper za petkrat nižjo plačo? V nadzornem svetu Luke si Rada Antoloviča najbolj želijo prav zaposleni iz vrst sindikata žerjavistov, in to kljub domnevi, da bo novi predsednik uprave zahteval dvojno učinkovitost tudi od njih. Če bo predsednik nadzornega sveta res odložil sprejetje sklepa glede Antolovičevega imenovanja, postane zanimivo pravno vprašanje: ali je Antolovič res že izglasovan ali pa bodo morali sklicati novo sejo in pridobiti odgovore na nekaj nejasnosti, ki so se pojavile med sejo. Trije nadzorniki, ki ne podpirajo tega kandidata, bi lahko imenovanje preprečili z neudeležbo na naslednji seji nadzornega sveta.