Zorko v ožji izbor, Tišma ostal pred vrati uprave SDH

Nominacijska komisija nadzornega sveta holdinga je končala delo.

Objavljeno
12. marec 2018 17.36
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Nominacijska komisija nadzornega sveta SDH je za člana uprave družbe predlagala dva kandidata. Med njima je po naših informacijah tudi Dušan Zorko, ne pa tudi Marko Tišma, za katerega se zavzema gospodarski minister Zdravko Počivalšek in menda tudi koalicija.

Nominacijska komisija, ki jo vodi Duško Kos, je po neuradnih informacijah končala svoje delo in med štirimi kandidati, ki so se uvrstili v oži izbor za tretjega člana uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), danes soglasno predlagala dva kandidata. Med njimi je menda tudi donedavni predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko, ki naj bi ga podpiral SD oziroma njihov poslanec Matjaž Han in ki naj bi med kandidati dobil tudi najvišjo oceno.

Rdeč karton za Tišmo

Kdo je drugi kandidat nismo izvedeli, po naših informacijah pa to ni Marko Tišma, ki ga  podpira minister Počivalšek in o katerem se je menda poenotila tudi koalicija. Tišma velja za Počivalškovega človeka, lani pa je bil na predlog Kapitalske družbe imenovan za nadzornika Term Olimia, od koder prihaja in kamor bi se po končanem mandatu lahko vrnil tudi gospodarski minister. Ta se za Tišmo zavzema, ker naj bi se spoznal na turizem: »Prizadevam si le, da na to mesto pride kredibilna in kompetentna oseba, ki dobro pozna gospodarstvo in še bolje turizem. Hkrati potrebujemo nekoga, ki z nami deli vizijo trajnostnega razvoja slovenskega turizma,« je o tem povedal v nedavnem pogovoru za Delo.

Nadzorniki SDH, ki jih vodi Damjan Belič, se bodo predvidoma sestali prihodnji teden, po naših informacijah pa menda ni nujno, da bodo že takrat odločali, kdo se bo v vodstvu SDH pridružil Lidii Glavina in Nadi Drobne Popovič. Ker je vseh pet nadzornikov tudi članov nominacijske komisije kakšnih preobratov najbrž ni pričakovati, če se v postopek ne bo vmešala politika. Počivalšek je sicer vabljen na seje nadzornega sveta SDH, a nima glasovalnih pravic.

Nadzorniki imajo sicer tudi možnost, da ne imenujejo nikogar, kot so to storili že lani. Tudi takrat so bili politični interesi veliki, le da je takrat brez vodstvene funkcije v SDH ostal kandidat SD Matevž Marc, takrat še član upravnega odbora Save.