ZPS strankam: Ne pozabite na potrošnike

Podaljšanje nacionalnega programa varstva potrošnikov za tekoče delovanje. 

Objavljeno
27. oktober 2011 18.41
Posodobljeno
27. oktober 2011 18.41
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana – V Sloveniji je bilo varstvo potrošnikov prejšnja leta povsem potisnjeno v ozadje. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), ki noče privoliti v posledično zmanjševanje pravic potrošnikov, zato poziva politične stranke, naj v svoje programe uvrstijo pet področij, kjer je slovenski potrošnik še posebno ranljiv.

»Kriza ne sme biti izgovor, da se zaradi ponovnega zagona gospodarstva kršijo pravice potrošnikov,« je bila na današnji tiskovni konferenci odločna predsednica ZPS Breda Kutin. »Nasprotno, varstvo konkurence in varstvo potrošnikov bi morala postati pomembna vzvoda za povečanje konkurenčnosti gospodarstva. Zato bi bilo nadvse koristno podpreti primerjalno testiranje, ki je mehanizem za povečevanje kakovosti – spodbujanje dobrih ponudnikov in kaznovanje slabih.«

Kljub novemu pomenu varstva potrošnikov je Slovenija letos ostala že brez nacionalnega programa varstva potrošnikov (stari je nehal veljati konec leta 2010), torej brez dogovora o novih prednostnih nalogah in ciljih na področju varstva potrošnikov ter brez podlage za letni program dela oziroma izvajanje ukrepov in dejavnosti vladnega in nevladnega sektorja. Tik preden bi zaradi izpada financiranja dejavnosti (denar v proračunu je bil, ni pa bilo pravne podlage za razpise) lahko nastala škoda, je vlada sprejela predlog o podaljšanju nacionalnega programa do konca leta 2012, ZPS pa je državni zbor pozvala, naj novelo uvrsti na petkovo sejo. Tako bi omogočili normalno izvajanje dejavnosti v korist potrošnika. Pozneje smo izvedeli, da v kolegiju DZ predlog za uvrstitev ni dobil dovolj podpore.

Tokratno poglavitno sporočilo ZPS pa je bilo, da so volitve priložnost za temeljito prevetritev varstva potrošnikov in za to, da se obrne trend zmanjševanja pravic potrošnikov. Želijo si programov, ki bodo potrošnikom zagotavljali dostojno, varno in trajnostno naravnano življenje. Na politične stranke so naslovili poziv, naj v svoje programe uvrstijo pet ključnih področij: učinkovit sistem in delujoče pravno varstvo potrošnikov, pravice do varne in kakovostne hrane ter do boljšega zdravstvenega varstva, varen in pregleden trg finančnih storitev ter varen in konkurenčen digitalni trg.