Zuckerberg bo doniral 99 odstotkov svojih delnic

Facebookov šef je ob rojstvu hčere sporočil, da bo prodal svoje delnice in denar namenil dobrodelnim projektom.

Objavljeno
02. december 2015 14.43
reu FACEBOOK-PRODUCT/
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

San Francisco - Mark Zuckerberg in njegova žena Priscilla Chan sta ob rojstvu hčerke sporočila, da bosta 99 odstotkov svojih delnic v Facebooku donirala. Te so ob trenutni valuaciji podjetja vredne okoli 45 milijard dolarjev, donirala pa jih bosta ustanovi Chan Zuckerberg Initiative, ki jo ustanovljata. Zakonca sta svojo odločitev sporočila prek pisma hčeri Max, objavljenega na Facebooku. »Kot vsi starši, si želiva, da bi rasla v boljšem svetu, kot je današnji,« sta napisala hčeri.

Postopne donacije

Celoten znesek bo dobrodelni organizaciji nakazan postopoma, saj želi prvi mož Facebooka ohraniti večinsko glasovalno pravico. Fundacijo bo tako vsako leto dobila tri donacije, denar pa bo prišel od prodaje Zuckerbergovih delnic. Znesek ne bo presegel milijardo dolarjev letno. Kakršen koli dobiček, ki bi ga fundacija naredila s katero od investicij, bodo namenili za izpolnjevanje svojih ciljev.

Organizacija Chan Zuckerberg Initiative bo financirala neprofitne organizacije, investirala in se vključevala v debate, vse s ciljem napredka človeštva in promocijo enakosti. »Naš fokus bo izobraževanje, zdravljenje bolezni, povezovanje ljudi in gradnja stabilnih skupnosti,« sta zapisala v sporočilu. Kako točno bo denar porabljen, Chanova in Zuckerberg še nista določila.

Tudi sicer se par ukvarja z dobrodelnostjo, saj sta lani namenila 25 milijonov dolarjev za boj proti eboli. Leta 2010 pa sta 100 milijonov dolarjev namenila izboljšanju javnega šolstva v Newarku.

Podobno kot Bill Gates

Zuckerbergovi novi filantropični načrti nakazujejo vse večje zanimanje mladih bogatašev, kot sta direktor Salesforce.com Marc Benioff in soustanovitelj eBaya Jeff Skoll, iz Silicijeve doline za dobrodelnost. Zgodba para Zuckerberg Chan je podobna tisti Billa Gatesa in njegove žene Melinde, ki sta pred 15. leti ustanovila organizacijo Gates Fundation, ki je doslej podarila 44 milijard dolarjev.

Zuckerberg se je v začetku tedna ob robu pariške podnebne konference pridružil Gatesovi koaliciji za razvoj čiste energije.