Zvon Ena čaka na razsodbo

Holding ima slabo milijardo evrov dolga. Ali ima Zvon sploh pravni interes za tožbo proti T-2?

Objavljeno
08. november 2011 18.37
Posodobljeno
08. november 2011 19.00
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor
Maribor – Sodišče v Mariboru bo kmalu odločilo o še zadnji rešilni bilki skoraj propadlega cerkvenega holdinga Zvon ena: njegovem lastništvu v telekomunikacijskem podjetju T-2. Zdi pa se, da pozitivne rešitve za Zvon sploh ne more biti.

»Opozarjam, da je razlastitev Zvona ena že sestavni del načrta finančnega prestrukturiranja T-2, ki ga je podprla velika večina upnikov. Če sodišče pritrdi Zvonu, gre T-2 v stečaj,« je danes opozoril predsednik upniškega odbora T-2 odvetnik Gorazd Tršan.

Ker je prav oklepanje lastništva v T-2 edina še teoretična možnost za rešitev holdinga Zvona ena, je iz tega torej mogoče sklepati, da bo Zvon potonil tako ali drugače. Če bo prisilna poravnava T-2, v kateri so upniki prevzeli podjetje, uspešna, bo Zvon ostal brez lastništva v njem, če pa bo »prisilka« propadla, se bo T-2 znašel v stečaju.

S tem pa bo v stečaj pahnil tudi Zvon ena. Ta prezadolženi holding, prek Gospodarstva Rast povezan z mariborsko nadškofijo, je namreč v lastnem načrtu finančnega prestrukturiranja kot osrednjo rešitev navedel prodajo T-2. Po Tršanovem mnenju cerkveni finančni holding ne bi smel imeti pravnega interesa v tej zadevi, zato od njega pričakujejo, da bo tožbo umaknil.

Odvetnik Zvona ena Bojan Pečenko ni hotel komentirati napovedi, da bi Zvon z uspehom v tem postopku pravzaprav pahnil T-2 v stečaj. Po njegovem mora sodišče pač presoditi, ali ima Zvon Ena v tem postopku sodno varstvo in kako mu je to zagotovljeno glede na sedanjo zakonodajo, ki je nedodelana.

Sodnica Jasna Murgel je povedala, da bo sodišče najprej odločilo, ali ima Zvon sploh pravni interes za izpodbijanje sklepov upniškega odbora, s katerimi ga je ta razlastil. »Tožnik mora dokazati, da je bil v tem postopku oškodovan,« je povedala sodnica. Poudarila je, da bo zaradi nujnosti zadeve odločila v najkrajšem mogočem roku. S tem postopkom so namreč povezani tudi drugi, v katerih se odloča o Gospodarstvu Rast ter Zvonu ena in Zvonu dva.

Vsa tri podjetja so si v preteklosti v seštevku nabrala za nepredstavljivo slabo milijardo evrov dolga in redkokdo še verjame, da ne bodo končala v stečaju. Največ dolgov si je nakopal holding Zvon ena: v postopku prisilne poravnave so upniki prijavili 708 milijonov evrov terjatev, priznanih pa je bilo za dobrih 621 milijonov.