Podjetniki presegajo razhajanja

Država partnerica jubilejnega 50. MOS bo na predlog njihovih obrtnikov in podjetnikov Republika Hrvaška.

Objavljeno
25. maj 2017 22.26
MOS
Brane Piano
Brane Piano
Celje - Po medsebojni gospodarski menjavi je Slovenija 3. hrvaška partnerica, sosednja država pa je po istem merilu 4. najpomembnejša partnerica - kar 3,6 milijarde evrov so lani znašali njuni medsebojni posli. Zato ni naključje, na kar opozarja tudi hrvaška veleposlanica v Sloveniji Vesna Terzić, da je vlada Republike Hrvaške sklenila, da bo Hrvaška septembra kot prva država tudi partnerica prenovljenega in jubilejnega 50. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju.

»Te odločitve in priznanja smo veseli, toliko bolj, če bodo tudi medsosedski odnosi dobri. Poslovno so že, kajti gospodarstvo živi od dejanj in sodelovanja, ne od praznih besed,« pravi predsednik upravnega odbora Celjskega sejma Franc Pangerl. Sodelovanje pa po besedah Nine Ermenc Pangerl, vodje odnosov s tujino v Celjskem sejmu, nikakor ni naključje: »Gre za posledico gospodarskih dejstev in možnih priložnosti v prihodnosti. MOS ima dolgo tradicijo navzočnosti hrvaških obrtnikov in podjetnikov, gospodarske in obrtne zbornic, saj so prepoznali pomembnost sejma v regiji.«

Veleposlanica Terzićeva pravi, da so partnerstvo s sejmom predlagali hrvaški obrtniki in podjetniki, saj že dolgo sodelujejo s slovenskimi in se v skupnem interesu podpirajo. Ana Mandac s pristojnega hrvaškega ministrstva poudarja, da želijo na sejmu Hrvaško predstaviti v najboljši luči, da dajo svojim poslovnežem priložnost za srečanja, izmenjavo izdelkov in storite ter za sklepanje novih poslov.

Poleg Hrvaške je predstavitev na sejmu spet napovedala vrsta držav, tudi za skupinske predstavitve in poslovna srečanja. »Poleg slovenskih obrtnikov in podjetnikov pričakujemo veliko udeležbo iz Srbije, pa tudi iz Makedonije, Črne Gore, BiH. Prisotne bodo države Latinske Amerike, Bližnjega Vzhoda in Evrope. Že tretjič zapovrstjo se bo predstavila Kitajska, ki bo v okviru Premium Brands China gostila več kot 80 podjetij s področja mehatronike,« dodaja Ermenc Pangerlova.

Jubilejni MOS, ki se bo začel 12. septembra, napoveduje posodobljeno zasnovo. Izvršni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec pravi, da so sejem vsebinsko jasneje razdelili na pet področij. MOS, ki je pol stoletja sooblikoval trende v gospodarstvu in se s tem tudi sam spreminjal. Letos bo razdeljen na gradnjo in obnovo doma, kamping in karavaning, turizem in prehrano, opremo in materiale za obrt in industrijo, poslovne storitve in poslovne priložnosti v tujini ter na ponudbo izdelkov široke potrošnje.

Predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh se spominja, da so prav obrtniki pred 50. leti dali pobudo za sejem in ga začeli organizirati, potem so to počeli s Celjskim sejmom, kjer so še danes partner: »Izjemno pomembno je, da lahko naši obrtniki in podjetniki predstavijo svoje izdelke in storitve domačim in tujim obiskovalcem. Da predstavijo, kaj zmorejo slovenska podjetja, kaj proizvajajo. In na tem mestu moram poudariti, da so slovenska podjetja, slovenski obrtniki in podjetniki tudi v samem vrhu evropskega gospodarstva.«