Podpis sporazuma med vlado in avtoprevozniki

Predstavniki treh avtoprevozniških združenj in minister za promet Patrick Vlačič bodo danes tudi uradno podpisali sporazum med vlado in avtoprevozniki.

Objavljeno
26. avgust 2009 09.26
Šp.K/STA
Šp.K/STA
Ljubljana - Potem ko so se avtoprevozniki pozitivno izrekli do predlogov vlade glede njihovih zahtev in po dveh mesecih končali pogajanja z ministrstvom za promet, bodo predstavniki treh avtoprevozniških združenj in minister za promet Patrick Vlačič danes tudi uradno podpisali sporazum med vlado in avtoprevozniki.

Sporazum bodo v imenu avtoprevoznikov podpisali predsednik Avtoprevozniške zbornice Slovenije Lojze Rehar, predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Andrej Klobasa in direktor združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije Robert Sever.

 

Kot je v ponedeljek v pogovoru za Delo Mag povedal minister za promet Patick Vlačič, sporazum vsebuje veliko ukrepov za avtoprevoznike, recimo odpravo izločanja na avtocestah, ureditev izrednih prevozov, znižanje cestnin in trošarin za gorivo.

 

Vlada oz. ministrstvo za promet je avtoprevoznikom med drugim zagotovila tudi 12,5-odstotno znižanje cestnin in 12,5-odstotni popust na bolj ekološke motorje. "Želeli smo sicer 15-odstotno znižanje cestnin in 15-odstotni popust pri nakupu ekoloških vozil, a tega nismo dosegli," je pojasnil sekretar sekcije prevoznikov pri OZS Bojan Pečnik.

 

Avtoprevozniki so imeli sicer več zahtev, pomembni pa sta bili predvsem dve, in sicer zahteva za znižanje cestnine in zahteva za znižanje trošarine na dizelsko gorivo. Vlada je že konec julija znižala trošarino na dizelsko gorivo za poslovno porabo s 463,33 evra na 302 evra na 1000 litrov, kolikor znaša z evropskimi predpisi najnižja dovoljena meja.

 

Precej bolj naporna so bila pogajanja v zvezi z znižanjem cestnin za tovornjake, ki so se s 1. julijem skladno s spremenjenim vinjetnim sistemom za osebna vozila podražile za 40 odstotkov. Avtoprevozniki so zahtevali občutno pocenitev cestnin, končni dogovor pa je 12,5-odstotna pocenitev.

 

Poleg zahtev za znižanje cestnine in trošarin na gorivo so se avtoprevozniki zavzemali še za krajše plačilne roke in za racionalizacijo režima, ki prepoveduje vožnjo po lokalnih cestah, poleg tega pa so si želeli, da policisti ne bi pretežno ustavljali le slovenskih voznikov tovornjakov, medtem ko naj bi tujce pustili pri miru.