Podpisali deklaracijo o panevropskem naftovodu

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je v Zagrebu s pristojnimi ministri Hrvaške, Srbije, Romunije in Italije ter evropskim komisarjem za energijo podpisal deklaracijo o panevropskem naftovodu od Costanze do Trsta.

Objavljeno
03. april 2007 15.25
Naftovod
Zagreb/Portorož – Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je danes v Zagrebu s pristojnimi ministri Hrvaške, Srbije, Romunije in Italije ter evropskim komisarjem za energijo podpisal deklaracijo o panevropskem naftovodu od Costanze do Trsta. Kot je poudaril Vizjak, je deklaracija za Slovenijo neobvezujoča, Slovenija pa pri projektu prav tako ne bo sodelovala kot investitor.

Vizjak je povedal, da je ministrska deklaracija o panevropskem naftovodu zgolj načelna izjava, da Slovenija pristopi k projektu, ki diverzificira dostop do energentov, s katerimi se oskrbuje Evropska unija, pomeni pa tudi zanesljivejšo oskrbo Evrope z nafto. "Slovenija je jasno povedala, da ni pripravljena prevzeti nobenih mednarodnih obveznosti v zvezi s tem projektom," je zatrdil minister.

"Na podlagi deklaracije bodo pri projektu sodelovali tisti, ki so zainteresirani za vlaganje. Investitorji bodo vso dokumentacijo predstavili ustreznim organom in zaprosili za stališča, soglasja, mnenja. Če glede projekta ne bo strokovnih zadržkov, potem Slovenija ta projekt v luči skupne energetske politike podpira," je zatrdil Vizjak.

Načrtovani naftovod naj bi povezal naftni terminal Constanza v Romuniji s terminali v Trstu in Genovi v Italiji za transport nafte iz črnomorskega in kaspijskega bazena neposredno do rafinerij v Evropi. To naj bi posledično zmanjšalo tankerski promet v severnem Jadranu, kamor letno pripluje več kot 500 tankerjev s surovo nafto (Trst, Benetke, Omišalj).

Davi odprtje energetskega foruma

Hrvaški minister za gospodarstvo Branko Vukelić je davi v Zagrebu odprl forum predstavnikov iz deset držav članic Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (SEECP) o varnosti energije, njenih potencialih in vlaganjih. Poudaril je, da bodo udeleženci foruma razpravljali predvsem o prizadevanjih za zagotavljanje različnih transportnih poti za energente skozi jugovzhodno Evropo, ki je "most med Rusijo, Sredozemljem, kaspijskim bazenom, Bližnjim vzhodom in Evropsko unijo".

Podpredsednik hrvaške vlade Damir Polančec je uvodoma dejal, da pričakuje, da bo forum potrdil širše energetske potenciale jugovzhodne Evrope. Komisar za energijo EU Andris Piebalgs pa je na otvoritvi foruma med drugim povedal, da so različne smeri transporta energentov v EU posebej pomembne v kriznih situacijah. Dodal je, da se EU tehnološko pripravlja tudi na obdobje, ko bodo izčrpana fosilna goriva, ter da pričakuje vse večji vlogo zasebnih vlagateljev v energetskem sektorju.

Podobnik: V skladu z zakonodajo

Pred današnjim podpisom deklaracije o projektu panevropskega naftovoda (PEOP) od Konstance do Trsta in pred odhodom na ta podpis v Zagreb se je minister za gospodarstvo Andrej Vizjak skupaj z vladnim kolegom, ministrom za okolje in prostor Janezom Podobnikom, v Portrožu udeležil konference Dnevi energetikov 2007, kjer je med drugim znova podrobneje pojasnil slovenski interes pri tem projektu.

Vizjak je še enkrat pojasnil razliko med prejšnjim memorandumom, ki bi pogodbeno zavezoval Slovenijo (in mu je ta nasprotovala), in zdajšnjo deklaracijo, ki države ne zavezuje, investitorji pa morajo izpeljati vse postopke za umestitev tega energetskega projekta v prostor. »Umeščanje tega pomembnega energetskega projekta v občutljiv prostor Krasa in Istre bo v celoti usklajeno s slovensko in evropsko zakonodajo,« je dejal Janez Podobnik. Vizjak pa pravi, da bo projekt uresničen samo, če bo prenesel vsa okoljska tveganja. Med pomembnejšimi koristmi naftovoda iz Konstance naj bi bilo po mnenju ministrov predvsem zmanjšanje števila tankerjev v Jadranskem morju.