Podpisali pogodbo o prodaji Sija

Minister Vizjak je s predstavnikom ruske skupine podjetij Koks in generalnim direktorjem Industrijskega metalurškega holdinga podpisal pogodbo o prodaji 55,35-odstotnega državnega deleža v Siju.

Objavljeno
02. marec 2007 20.12
Podjetja skupine Koks
Ljubljana/Ravne na Koroškem - Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je danes v Ljubljani s predstavnikom ruske skupine podjetij Koks in generalnim direktorjem vodilne družbe skupine, Industrijskega metalurškega holdinga, Evgenijem B. Zubitskim podpisal pogodbo o prodaji 55,35-odstotnega državnega deleža v Slovenski industriji jekla (SIJ).

Vlada je soglasje k prodaji dela državnega deleža v družbi SIJ - obdržala bo 25-odstotni lastniški delež in eno delnico - podala na četrtkovi seji. Ruska poslovna skupina Koks je za nakup 550.511 navadnih imenskih kosovnih delnic družbe SIJ plačala 105 milijonov evrov oz. 190,73 evra za delnico.

Skupina Koks, ki je v namene prevzema SIJ v Sloveniji ustanovila družbo Dilon, se je zavezala, da bo v prihodnjih treh letih v SIJ vložila 250 milijonov evrov, število zaposlenih bodo v tem obdobju predvidoma ohranili. Slovenija ohranja predkupno pravico naslednjih deset let, dividende v prihodnjih treh letih naj ne bi izplačevali, dobiček pa ohranili za razvoj družbe.

Šimonka: Prodaja deleža SIJ ne ogroža družb pooblaščenk

Potem ko je vlada potrdila prodajo 55,35-odstotnega deleža Slovenske industrije jekla (SIJ) skupini ruskih podjetij, združenih v skupini Koks, je vodstvo Sij danes predstavilo svoj pogled na prihodnji razvoj družbe.

Prodaja državnega deleža v Siju Koksu ne ogroža in neposredno ne zadeva položaja družb pooblaščenk, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik uprave Sija Tibor Šimonka.

"Vprašanje problematike družbe pooblaščenke je na nek način rešeno skozi zahteve, ki jih je izpogajala komisija za prodajo deleža Sija, in sicer na ta način, da je novi lastnik v določenem roku dolžan ponuditi odkup delnic tudi družbam pooblaščenkam," je še dejal Šimonka. Kot smo poročali že v četrtek, se je skupina Koks zavezala, da bo enako ceno za delnico, 190,73 evra, ponudila tudi ostalim lastnikom Sija.

"Vse hipotetične terjatve družb pooblaščenk ali hipotetične obveznosti Sija ali države do družb pooblaščenk so predmet sodnih postopkov," je dejal Šimonka in pojasnil, da so ob pregledu vse dokumente predstavili vsem potencialnim kupcem. Tudi skupina Koks je z zahtevki seznanjena, je dodal.

Delavci presenečeni nad zloženkami

Zaposleni v družbah Sij na Ravnah na Koroškem pa so v četrtek s presenečenjem sprejeli tudi zloženke, ki so jih na Siju v zvezi z odločitvijo vlade o prodaji večinskega deleža Rusom pripravili za zaposlene. "Dobili smo informacije o kupcu in prodaji in očitno je, da je bilo vse usklajeno že pred uradnim sklepom vlade," je delitev zloženk pokomentiral Klančnik.

Predsednik uprave Sija v zloženki delavcem med drugim sporoča zadovoljstvo z izbiro kupca, ki družbam Sij ni konkurenčen, ampak se z novim lastnikom, ki poleg tega obeta nadaljnji razvoj družb, dopolnjujejo. Zato po njegovih besedah tudi ni bojazni za zapiranje obratov in odpuščanje delavcev.

Ruski Koks najboljši ponudnik za Sij

Skupino Koks, ki sodi med 40 največjih ruskih podjetij, oblikuje 15 tehnološko povezanih industrijskih podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo koksa in kemikalij, premogovništvom in obdelavo premoga ter proizvodnjo železnih in neželeznih materialov, družbe pa krovno upravlja Industrijski metalurški holding (IMH). Koks, ki je v lasti treh članov družine Zubicki (vsakdo ima eno tretjino, eden od njih pa je poslanec ruske dume), je imel leta 2005 133,1 milijona evrov čistega dobička in 539 milijonov evrov premoženja. Čisti dobiček skupine naj bi lani po ocenah dosegel 171,31 milijona evrov, prihodki iz poslovanja pa 1,69 milijarde evrov. Skupina Koks največ svojih prihodkov ustvari v Severni Ameriki in Evropi.

Mali delničarji zahtevajo plačilo 720 milijonov tolarjev škode zaradi dokapitalizacije družb

Družba pooblaščenka Ravne (DPR), ki združuje 5844 malih delničarjev, je razočarana, ker se je vlada za prodajo večinskega deleža v Siju odločila, preden je poravnala svoje obveznosti in dolg do malih delničarjev. Tako je četrtkovo odločitev vlade komentiral predsednik nadzornega sveta DPR Janez Klančnik, ki je tudi predsednik SKEI konference na lokaciji ravenske železarne.

DPR je septembra lani zaradi neporavnanih obveznosti države do malih delničarjev proti državi že vložila tožbo. Zahteva izročitev 20-odstotnega deleža v družbah Metal in Noži, ki sta del Sija, in plačilo 720 milijonov tolarjev škode zaradi dokapitalizacije obeh družb.

Če do tega ne bo prišlo, pa zahteva odškodnino v višini 27 milijard tolarjev, kolikor skupaj z obrestmi po njihovem znese vložek delavcev zaradi premalo izplačanih plač in vložitve certifikatov v prid sanaciji takratnih Slovenskih železarn. Prva obravnava tožbe je napovedana za 4. april, je danes povedal sekretar SKEI konference na lokaciji ravenske železarne Jože Kolar. Poleg tega pa je DPR decembra lani skupaj z jeseniško družbo pooblaščenko Lameto vložila še izpodbojno tožbo zaradi sklepov skupščine Sij, ki se nanašajo na oblikovanje sklada lastnih delnic.

Predstavniki DPR, ki menijo tudi, da privatizacija holdinga Sij kot celote ni v skladu z zakonom o privatizaciji Slovenskih železarn iz leta 1998, saj ta predvideva prodajo posameznih družb, bodo podrobnosti nadaljnjega ukrepanja predstavili na novinarski konferenci prihodnji teden.