Podpora »rešitelju« IUV

Stečajna upraviteljica IUV Gibičar Toševa je povedala, da bodo Jerneju Štuhecu, lastniku Solidarnosti, kadar koli priskočili na pomoč pri prepričevanju vlade, naj mu da jamstvo za 60 odstotkov posojila, ki ga potrebuje za nakup IUV.

Objavljeno
14. oktober 2009 19.41
Napoved sindikalne stavke v Vrhniški usnjarski industriji
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Vrhnika - Največji upniki Industrije usnja Vrhnika v stečaju so se strinjali s ponudbo družbe Solidarnost za odkup celote za 11 milijonov evrov. Stečajna upraviteljica IUV Nataša Gibičar Toš je po sestanku povedala, da bodo Jerneju Štuhecu, lastniku Solidarnosti, kadar koli priskočili na pomoč pri prepričevanju vlade, naj mu da jamstvo za 60 odstotkov posojila, ki ga potrebuje za nakup IUV.

Enakega mnenja je tudi Stanko Zalar, predstavnik delavcev med upniki, dodal pa je še, da je treba v projekt rešitve IUV pritegniti tudi občino. Zavedati se namreč mora, da se bo v primeru neuspeha tega projekta, ki obeta zaposlitev 159 delavcev, na Vrhniki razpočila prava socialna bomba. »Država je prvič, ko bi bilo treba za rešitev dela IUV primakniti le dva milijona evrov, pogledala stran, upam, da pri tej zadnji možnosti tega ne bo ponovila,« je dejal Zalar.

Štuhec je po drugi strani z zaupanjem upnikov seveda zadovoljen. Kot je dejal, bo pri pridobitvi jamstva države pri NLB ali Abanki najel posojilo, pri čemer za 40 odstotkov jamči s svojim premoženjem. Povedal je tudi, da ga pri projektu podpira tudi občina, zanimanja za proizvodnjo IUV pa ne manjka. Upa, z njim pa tudi delavci in upniki, da bo to videla tudi država, sicer bo IUV, ki ima tradicijo in znanje, nehal delati za zmeraj.