Podravka odnesla Polančeca?

Podpredsednik hrvaške vlade in minister za gospodarstvo Damir Polančec je odstopil. Po navedbah predstavnice vlade je Polančec danes premierki Jadranki Kosor podal odstop in ta ga je sprejela.

Objavljeno
30. oktober 2009 13.01
Ma.B.
Ma.B.
Zagreb - Podpredsednik hrvaške vlade in minister za gospodarstvo Damir Polančec je odstopil, poročajo hrvaški mediji. Po navedbah predstavnice vlade je Polančec danes premierki Jadranki Kosor podal odstop in ta ga je sprejela. Polančec je ob 12. uri stopil pred novinarje, kjer je dejal, da mu je žal, ker ga omenjajo v aferah na Hrvaškem. Hkrati je »napadel« tudi predsednika Mesića, ki je po njegovih besedah posredoval pri odobritvi posojila splitskemu podjetju SMS. Dejal je, da se je za odstop odločil, ker ne želi škoditi Kosorjevi in HDZ. Kot je še poudaril v pismu, ki ga je naslovil na premierko, se ne bo skrival za imuniteto poslanca v saboru.

Dodal je, da je na njegovo odločitev največ vplival javni linč zaradi njegove domnevne vloge v aferi v podjetju Podravka. Hrvaška vlada naj bi na popoldanski seji verjetno že potrdila novega ministra. Hrvaški mediji med kandidati omenjajo enega izmed vodilnih ljudi hrvaškega društva delodajalcev Ivana Miloložo, strokovnjaka z Ekonomskega inštituta v Zagrebu Željka Lovrinčevića, direktorja T-HT Ivico Mudrinića ter Ljuba Jurčića, ki so ga sredi oktobra imenovali za glavnega nadzornika v Podravki.

Polančeca (42) obtožujejo, da je sodeloval v aferi Podravka, v kateri so menedžerji domnevno načrtovali odkup četrtine delnic te družbe. Opozicija je prejšnji teden zanj zahtevala nezaupnico. Polančec, ki je sicer zanikal vpletenost v afero in prevzem Podravke, je pred svojim vstopom v vlado bil v upravi omenjenega podjetja.

Trojica članov Uprave Podravke je trenutno v enomesečnem priporu; gre za predsednika uprave Zdravka Šestaka ter člane uprave Josipa Pavlovića in Saša Romca. V priporu je tudi nekdanji predsednik uprave Darko Marinac in direktor varaždinske Fime Milan Horvat ter direktor splitskega SMS Srđan Mladinić.