Podražitve hrane lahko pričakujemo tudi v prihodnjih mesecih

Januarsko znižanje cen so po pričakovanjih zaznamovala močna sezonska gibanja, predvsem znižanje cen obleke in obutve.

Objavljeno
09. februar 2011 14.10
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si

Ljubljana - Cene hrane so se medtem precej zvišale, na podlagi že znanih februarskih podražitev hrane pa na večji prispevek k rasti cen na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pričakujejo v prihodnjih mesecih.

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se po podatkih državnega statističnega urada januarja v primerjavi z decembrom znižale za 0,8 odstotka. Inflacija na letni ravni je znašala 1,8 odstotka.

Januarsko gibanje cen so po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta pričakovano zaznamovali pretežno sezonski dejavniki in rast cen hrane. Enako kot v januarju lani so namreč nižje cene obleke in obutve k deflaciji prispevale 1,3 odstotne točke, znižale so se tudi cene počitnic. Primerljiva z lanskim letom je bila tudi podražitev zelenjave (skoraj 10 odstotkov), nasprotno pa so se v primerjavi z lanskim januarjem bolj zvišale cene ostalih živil.

"Trenutno gre predvsem za posledico prenosa dviga cen na tujih trgih v domače maloprodajne cene, ki se bo nadaljevalo v prihodnjih mesecih, zato pričakujemo nadaljnja povišanja maloprodajnih cen hrane," je po poočanju STA povedal Vasle.