Pogajanja za dvig plač v elektroindustriji neuspešna

V petek so očitno obeta splošna stavka v elektroindustriji, saj predstavniki delodajalcev in delojemalcev na pogajanjih za kolektivno pogodbo niso dosegli dogovora. Stavko podpira tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Objavljeno
11. november 2009 11.32
Ka.L./Da. O./STA
Ka.L./Da. O./STA

Ljubljana - Predstavniki delodajalcev in delojemalcev v elektronski in elektroindustriji na pogajanjih za kolektivno pogodbo dejavnosti elektroindustrije niso dosegli dogovora. Kot je pojasnila vodja pogajalske skupine sindikatov Lidija Jerkič, v petek na podlagi današnjih zaključkov stavka v elektroindustriji bo.

 

Sindikati, ki so za petek napovedali splošno stavko v dejavnosti, zahtevajo dvig najnižjih izplačanih plač na vsaj 600 evrov neto. Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) je za petek splošno stavko napovedal tudi za kovinsko industrijo in industrijo kovinskih materialov, zahteve pa so v vseh enake - dvig najnižjih izplačanih plač na 600 evrov neto in enkratno izplačilo 150 evrov za člane sindikata.

 

Zahteve SKEI podpirata tudi panožna sindikata pri sindikalnih centralah KNSS Neodvisnost in KS 90. Če bodo pogajanja - v četrtek se bodo pogajali v kovinski industriji, medtem ko se delodajalci v industriji kovinskih materialov nočejo pogajati - neuspešna, se bodo pridružili petkovi stavki.

 

Stavko podpira tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije. "Ni sprejemljivo, da prejemajo delavci in delavke plače, ki jim ne zagotavljajo osnovnih pogojev za dostojno življenje, in sicer predvsem zaradi tega, ker Slovenija po višini bruto domačega proizvoda spada med najbolj razvite države," pišejo v konfederaciji sindikatov javnega sektorja.

 

Enodnevno stavko v konfederaciji razumejo tudi kot del skupnih prizadevanj sindikatov v Evropi, da zaustavijo za delavke in delavce nesprejemljivo zniževanje deleža plač v bruto domačem proizvodu in hkratno zviševanje deleža dobičkov. "Čas bi že bil, da delodajalci v Sloveniji prenehajo večino svoje energije usmerjati v preprečitev zvišanja plač in strašiti z izgubo delovnih mest in jo raje preusmerijo v odgovornejše vodenje podjetij in inštitucij, v uvajanje novih tehnologij, v dodatno izobraževanje zaposlenih in v kakovostnejše opravljanje dela, za katerega so dobro plačani," so še poudarili v konfederaciji.