Pohištveni sejem odprl vrata

Na Gospodarskem razstavišču se je začel 20. ljubljanski pohištveni sejem, ki ga je odprl predsednik Türk. Novost letošnjega sejma je predstavitev 17 podjetij s področja urejanja doma in njegove okolice.

Objavljeno
03. november 2009 09.53
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Na Gospodarskem razstavišču je dopoldne vrata odprl 20. ljubljanski pohištveni sejem z geslom Osvežite svoj dom. Na 18.000 kvadratnih metrih razstavnih površin se bo do nedelje predstavljalo 326 podjetij iz 23 držav. Sejem je odprl predsednik republike Danilo Türk, ki je uvodoma izpostavil, da je Slovenija lahko ponosna na oblikovalce, da pa kot država ne zna izkoriščati potencialov in možnosti, ki jih ima.

Dodal je, da se Slovenija danes uvršča med 30 najbolj razvitih držav na svetu in da je v tem kontekstu še toliko bolje potrebno razumeti povezavo med formo in funkcijo. Država, ki ima preteklost in ljudi, ki so znali funkcijo in obliko dobro povezati, mora biti po Türkovem mnenju samozavestna, pohištveni sejem pa je po njegovih besedah lahko "priložnost za to, da se vprašamo, ali ni morebiti že čas, da začnemo z drugačnim razmišljanjem in da našega razmišljanja ne sme pretirano obvladovati recesija".

Kot je poudaril, je pohištvena industrija izrazito povezana z lesom, ki je eden najprijetnejših materialov za človeško bivanje. "Vprašanje, ki ga doslej nismo znali rešiti je, ali družba v naši državi dovolj dobro razume pomen lesa, ga zna dovolj dobro izkoriščati, gospodariti z njim in dovolj dobro kultivirati naravno bogastvo, ki ga ima," je dejal Türk. Dodal je, da Slovenija na tem področju zaostaja in ne moremo biti ponosna na nivo doseženega na področju lesnega gospodarstva. "Tu imamo veliko večje potenciale in možnosti, kot smo jih danes sposobni izkoriščati in veliko preveč slabih praks, ki jih moramo odpraviti," je še dejal Türk in izrazil začudenje nad dejstvom, da je izvažanje hlodovine še vedno pomembna dejavnost za Slovenijo in da gradnja energetsko varčnih hiš ni že postala pomembnejši vidik ekonomskega razvoja.

Na današnjem odprtju sejma so prireditelji podelili tudi več nagrad za inovativnost in kreativnost pohištvenih izdelkov, posebna priznanja za najlepši razstavni prostor ter priznanja za dosežke na področju oblikovanja.

Novost letošnjega sejma je predstavitev 17 podjetij s področja urejanja doma in njegove okolice, ki so se pred dobrim letom poimenovali kot skupina Vila Bravum. V okviru sejma bo potekalo tudi več dogodkov, obiskovalcem pa bo namenjeno tudi svetovanje t. i. arhitekturni dialog in čitalniški kotiček.

Obiskovalci si bodo sejem od danes do sobote lahko ogledali med 10. in 20. uro, v nedeljo pa med 10. in 18. uro.