Pojavil se je kupec celotne usnjarne

Stečajna upraviteljica Industrije usnja Vrhnika odvetnica Nataša Gibičar Toš je preklicala dražbo za del premoženja IUV. Od jeseniške družbe Solidarnost je namreč dobila zavezujočo ponudbo za nakup celotnega IUV.

Objavljeno
01. oktober 2009 19.44
Sindikalisti opozarjajo, da nam grozi še nekaj sto brezzposelnih
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana - Stečajna upraviteljica Industrije usnja Vrhnika odvetnica Nataša Gibičar Toš je z dovoljenjem ljubljanskega okrožnega sodišča preklicala dražbo za del premoženja IUV. Od jeseniške družbe Solidarnost je namreč zadnji dan, 30. septembra, dobila zavezujočo ponudbo za nakup celotnega IUV.

»Ponudnik, družba Solidarnost, je izdala zavezujočo ponudbo za nakup sredstev stečajnega dolžnika. Za del sredstev IUV je bila za 1. oktober razpisana dražba, vendar je bila z dovoljenjem sodišča preklicana, ker bi s prodajo teh sredstev sicer onemogočili prodajo celote, namenjene predelavi kož,« je povedala Nataša Gibičar Toš. Izklicne cene za stroje in opremo za, zdaj preklicano, dražbo so sicer znašale za divizijo I 942.699 evrov in za dodelavo 2.134.395 evrov.

Toševa je še povedala, da bodo ponudbo Solidarnosti še obravnavali, presojali bodo tako višino ponujene kupnine kot tudi druge zaveze. »Ponudnik želi v prostorih vrhniške usnjarne znova zagnati proizvodnjo in zaposliti več delavcev. Boljše in kompleksnejše ponudbe doslej nismo prejeli,« je dejala Toševa.

Po ponudbi na Ajpesu je Solidarnost, d. o. o., katere edini lastnik je Jernej Štuhec, za stroje, opremo in vse stavbe na Vrhniki ponudila 9,2 milijona, z davkom dobrih 11 milijonov evrov. Solidarnost je tudi zaprosila za prevzem IUV do 5. oktobra, da bo razmere v podjetju lahko preverila, poleg tega bi rada z nekdanjimi delavci organizirala pripravo dela podjetja za obratovanje in uredila pogodbena razmerja z dobavitelji energentov ter opravila poskusno obratovanje. »Ta namera začetka obratovanja je potrebna zaradi ohranitve tehnoloških procesov in opreme pred prihajajočo zimo, da ne nastanejo poškodbe,« je Jernej Štuhec zapisal v ponudbi.

Denar za odkup celotnega IUV si Solidarnost namerava izposoditi pri bankah. V ponudbi je namreč tudi predlog za sklenitev predpogodbe, ki bi bila podlaga za najetje posojil.

Iz petkovega Dela.