Polovica Intereurope išče kupca

Šest lastnikov je objavilo ponudbo za prodajo dobre polovice družbe, a časi takšnim kupčijam trenutno niso naklonjeni. Vsa Intereuropa je zdaj vredna petkrat manj, kot je znašala samo naložba v Čehov.

Objavljeno
21. februar 2011 20.31
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Šest družb, lastnic Intereurope, globalnega logističnega servisa, d. d., iz Kopra, je danes objavilo oglas, s katerim prodajajo skoraj 51-odstotni delež te družbe. Če jim ga bo uspelo prodati, ga bodo v najmanj primernem času in za drobiž. Zanj bi po trenutno veljavnih cenah (ki veljajo na Ljubljanski borzi) odšteli komaj 14,1 milijona evrov. Majhen sveženj prodajajo tudi institucionalni vlagatelji (še približno 550.000 evrov).

Vsi upajo, da jim bo z javnim razpisom uspelo pridobiti bistveno ugodnejšo ponudbo. Seveda je trenutna borzna cena (3,5 evra za delnico) tista, ki bo zelo verjetno vplivala na končno ceno. Ni pa nam uspelo izvedeti, ali se je šest družb dogovorilo za spodnji prag še sprejemljive ponujene cene.

Oglas za javno zbiranje ponudb so danes objavili v Delu, celotno besedilo oglasa, tudi v angleščini, je dostopno še na spletni strani Kapitalske družbe. Šest družb prodaja 4.028.631 delnic, kar znese 50,98-odstotni delež Intereurope. Kad (in sklad PPS) premore 9,8-odstotni delež, Sod 6,01-odstotnega, Zavarovalnica Triglav 4,23-odstotnega, NLB 3,04-odstotnega, Abanka 3,09-odstotnega in Luka Koper 24,81-odstotni delež.

Dodatno prodajajo še paket delnic institucionalnih vlagateljev, ki predstavlja 1,93-odstotni delež osnovnega kapitala. Kot smo lahko neuradno izvedeli, so se vsi delničarji pri prodaji pridružili Luki Koper zato, ker jim je že pred meseci sporočila svoj namen prodaje četrtinskega deleža Intereurope. Luka Koper je sporočila tudi, da že ima nekoga, ki ga zanimajo delnice Intereurope.

Trg ni naklonjen prodaji

Luka Koper se je odločila za prodajo v trenutku, ko trg ni ravno naklonjen takšni transakciji. Cene logista so nizke, družba pa v sanaciji. Kako nizke so cene, najbolj zgovorno pove podatek, da je po borznih cenah Intereuropa v celoti vredna le približno 28 milijonov evrov, medtem ko je samo v avtomobilski terminal Čehov v Moskvi pred nekaj leti investirala 165 milijonov evrov.

Mnogi trdijo, da je trikrat preplačala dejansko investicijo v Rusiji in da bi prejemniki denarja za Čehov z zaslužkom zdaj zlahka kupili ne samo polovico, ampak vso Intereuropo. Koprski logist ima v bilanci za približno 375 milijonov evrov sredstev, od tega 150 milijonov evrov opredmetenih. Ima pa tudi za 182 milijonov evrov kratkoročnih in dolgoročnih kreditov. Na leto mora Intereuropa za odplačevanje kreditov odšteti več kot 20 milijonov evrov. To pa dodatno potiska ceno družbe k tlom.

Kupec več kot polovičnega deleža Intereurope bo moral napovedati prevzem družbe. Ponudbe morajo kupci poslati do 31. marca letos. Če bodo prodajalci dobili več ponudb, se lahko odločijo za nadaljnjo dražbo ponujenega svežnja.