Pomurje v središču pozornosti

Gospodarski minister Lahovnik je napovedal obravanavo predloga zakona za razvojno pomoč Pomurju. Pravosodni minister Zalar pa je stečajni postopek Mure označil kot absolutno sodno prioriteto.

Objavljeno
07. oktober 2009 19.07
Da. O./STA
Da. O./STA
Murska Sobota/Ljubljana - Vlada bo  v četrtek obravnavala predlog zakona za razvojno pomoč Pomurju, je povedal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko predloga, ki naj bi zagotovil dodatne spodbude za investicije v to regijo in njej hitrejši razvoj, do obravnave na vladi ne želi predstavljati
.

Na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko danes vsebine zakona in operativnega programa za njegovo izvajanje v obdobju 2010-2015 niso želeli predstaviti, saj da je še v medresorskem usklajevanju.


"Zelo verjetno je, da bo vlada v četrtek obravnavala predlog zakona," je povedal minister za gospodarstvo Lahovnik. Zakon bo po njegovih besedah pripravljen za obdobje 2010-2015, tako da "bi imeli neke vrste petletni program za celovito prestrukturiranje Pomurja, s čimer bi zagotovili dodatna delovna mesta, ki bi bila tudi dolgoročno vzdržna".

 

Zakon po Lahovnikovih besedah predvideva dodatne investicijske olajšave in spodbude delodajalcem za zaposlovanje delavcev "na način, da bo država priznala del stroškov prispevkov, ki jih ti plačujejo za dodatno zaposlene delavce, kot davčno olajšavo". "Doslej se je izkazalo, da če so bili razpisi povsem odprti, se Pomurje ni uspešno prijavljalo na razpise. To je bilo razumljivo, saj so najmanj razvite regije tudi najmanj usposobljene za tekmovanje na teh razpisih," pravi Lahovnik.

 

Minister za delo Ivan Svetlik je povedal, da je cilj zakona "poleg vseh ukrepov, ki jih že sedaj nudi bodisi ministrstvo za gospodarstvo bodisi ministrstvo za delo, vpeljava določenih dodatnih olajšav za potencialne investitorje v Pomurju".

LDS predlaga nekaj lastnih ukrepov


V stranki menijo, da krizne razmere zahtevajo takojšnje ukrepanje, ob tem pa so izpostavili, da je vlada pripravila predlog zakona za razvojno pomoč Pomurju. Predsednica LDS Katarina Kresal je poudarila, da je tema vredna posluha in razmisleka, to, da jo predstavlja ena vladna stranka, pa ne pomeni krize v koaliciji, pač pa želi le opozoriti, da ji ni vseeno za pokrajino, ki jo je nazadnje prizadel še stečaj Mure, že pred tem pa je bila stopnja brezposelnosti višja od 14 odstotkov.

Kot je poudarila Kresalova, je ukrepe potrebno razdelati s ciljem, da se zmanjšajo obremenitve in da Pomurje postane neke vrste slovenski inkubator za podjetja, kar pa mora biti vzdržno za državo.Prek videokonference je udeležence nagovoril tudi evropski poslanec Jelko Kacin in dejal, da ima EU vsako leto rezerviranih 500 milijonov evrov za pomoč regijam, kot je ta hip Pomurje, in da je to priložnost treba izkoristiti.

»Obravnavanje stečaja Mure je absolutna prioriteta«


Murskosoboško okrožno sodišče obravnava stečajni postopek Mure kot absolutno prioriteto, je po besedah ministra za pravosodje Aleša Zalarja na srečanju zagotovil predsednik murskosoboškega okrožnega sodišča Brank Palatin. Prav tako je Zalarju zatrdil, da bodo sodno osebje in sodniki okrožnega sodišča polno angažirani pri vodenju postopka.

Stečajni postopek Mure po Zalarjevih besedah obravnavajo trije sodniki. Postopek je že uveden za družbo Mura in njene hčerinske družbe Mura - Moška oblačila in Mura - Ženska oblačila, o soglasju za začetek stečajnega postopka invalidskega podjetja Muralist pa bo vlada odločala v četrtek. Tako bo sodišče najkasneje v petek dobilo odločitev vlade in bo tako lahko izpeljalo še četrti postopek, je dejal Zalar.

 

Po njegovih besedah okrožno sodišče zaenkrat ne potrebuje nobene kadrovske, administrativne ali prostorske pomoči. V primeru morebitnih strokovnih dilem pa bo z nasveti murskosoboškem sodišču pomagalo Višje sodišče v Mariboru.

 

Kot je dejal pravosodni minister, bo Palatin v okviru nadzora nad delom sodnikov preverjal tudi, kako koordinirajo delo stečajni sodniki in stečajni upravitelji, tako da bo tudi nadzor, ki ga bodo izvajali sodniki, nemuden. "Murskosoboško okrožno sodišče v nobenem primeru ne bo dejavnik zastoja pri vodenju tega stečajnega postopka," je dejal minister. Hkrati je pojasnil, da v tem trenutku ni mogoče napovedati, koliko časa bo stečajni postopek trajal. Trenutno še namreč ni znano, koliko bo prijavljenih terjatev v stečajnem postopku, rok za prijavo terjatev pa bo potekel konec leta.