Porsche zvišuje delež v Volkswagnu

Nemški proizvajalec športnih avtomobilov Porsche zvišuje delež v nemškem avtomobilskem velikanu Volkswagnu, s čimer ga najverjetneje želi zaščititi pred morebitnim sovražnim prevzemom.

Objavljeno
26. marec 2007 15.53
Frankfurt - Nemški proizvajalec športnih avtomobilov Porsche zvišuje delež v nemškem avtomobilskem velikanu Volkswagnu, s čimer ga najverjetneje želi zaščititi pred morebitnim sovražnim prevzemom. Z nakupom 3,5 odstotka delnic je postal njegov 30,9-odstotni lastnik, za delnico je odštel dobrih 100 evrov, prenos pa naj bi speljali v sredo. V skladu z nemško zakonodajo bo moral Porsche zdaj objaviti prevzemno ponudbo za preostale delnice, so poročale tuje tiskovne agencije.

Porschejevo potezo so igralci na trgu pričakovali že nekaj časa in videti je, da z zviševanjem deleža Porsche želi zaščititi Volkswagen pred sovražnim prevzemom. Izvršni direktor Porscheja Wendelin Wiedeking je v intervjuju za današnji nemški časnik Bild dejal: "Če bi sklad tveganega kapitala razbil Volkswagen in deleže prodal na trgu, bi lahko izgubili najpomembnejšega partnerja. Tega ne moremo dopustiti, zato smo ukrepali."

V Porscheju pojasnjujejo, da so se za zvišanje deleža odločili, saj bi lahko Evropska unija Nemčijo pozvala, naj odpravi zakon, ki tujcem preprečuje prevzem Volkswagna. EU je proti Nemčiji sodni postopek v zvezi z zakonom sprožila leta 2005. Sodišče evropskih skupnosti bi lahko sodeč po izjavah iz najvišjih krogov sodstva odločilo v prid EU.