Javni razpis za podjetja: na voljo so tudi nepovratna sredstva

S prenovo sistema razsvetljave se lahko pomembno zmanjša porabo električne energije, kar seveda podpira tudi država.

Objavljeno
08. avgust 2011 11.31
Posodobljeno
08. avgust 2011 11.31
Marjetka Nared
Marjetka Nared

Da bi povečali električno učinkovitost sistemov in naprav, ki ustrezajo sodobnemu stanju tehnike, in zmanjšali porabo električne energije v primerjavi s splošno vgrajeno opremo, je ministrstvo za gospodarstvo konec lanskega leta objavilo javni razpis za sofinanciranje tovrstnih operacij v gospodarstvu za obdobje 2011–2013, na katerem podeljuje nepovratna sredstva za vgradnjo elektromotornih naprav, pogonov in sistemov ter tudi za vgradnjo energetsko učinkovitih naprav notranje in zunanje razsvetljave v industriji in storitvenem sektorju.

Razpis je odprt do 2013

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, se lahko na razpis, ki je odprt do porabe sredstev oz. najpozneje do 9. marca 2013, prijavijo podjetja, ki nameravajo izvesti začetno naložbo v vgradnjo in izboljšave za učinkovitejšo rabo električne energije. V primeru pogodbenega financiranja operacije je prijavitelj lahko tudi pogodbenik, ki pa mora imeti s partnerjem sklenjeno pogodbo o zagotavljanju prihrankov električne energije z ročnostjo najmanj deset let. Poleg tega mora ob prijavi za nepovratna sredstva predložiti tudi ekonomski izračun. Minimalna naložba prijavljenega mikro ali malega podjetja mora znašati 120.000 evrov, srednjega podjetja 150.000 evrov, velikega pa 200.000 evrov.

Višina subvencije lahko za mikro ali mala podjetja znaša največ 50 odstotkov, za srednja podjetja 40 odstotkov, za velika pa 30 odstotkov naložbe. Znesek državne pomoči ministrstvo sicer določa na podlagi ocene vloge za dodelitev finančne spodbude in upravičenih stroškov.

Možnost tudi za podjetja, ki ne dosegajo robnih pogojev

V podjetju Svetloba, ki se ukvarja z inteligentnimi sistemi razsvetljave, so medtem pripravili ponudbo, s katero se lahko za nepovratna sredstva v okviru njihovega posebnega paketa do 15. avgusta prijavijo tudi podjetja, ki ne dosegajo robnih pogojev. Svetloba jim za naložbo, v zamenjavo za razsvetljavo, vredno vsaj 50.000 evrov, zagotovi subvencijo v višini od 30 do 50 odstotkov naložbe. »Za takšno naložbo nepovratna sredstva pridobi Svetloba, ki nato podjetju lahko ponudi posebno ugodne pogoje za zamenjavo razsvetljave,« navaja generalni direktor družbe Hine Alex Vrtačnik. Sodelujoča podjetja se tako lahko izognejo naložbi in prenovo odplačujejo z mesečnimi prihranki električne energije.

Za prenovo sistema razsvetljave, ki lahko po razpisu vključuje vgradnjo varčnih sijalk oziroma svetil in z njimi povezanih odsevnikov ter varčnih svetilk in predstikalnih naprav, vgradnjo senzorjev, regulatorjev in krmilnih sistemov osvetljevanja ter vgradnjo varčnih in okolju prijaznih svetilk zunanje razsvetljave, je država namenila 6,5 milijona evrov subvencij, od tega bo dva milijona evrov podelila letos, dva milijona evrov prihodnje leto, 2,5 milijona evrov pa leta 2013. Kot navajajo na gospodarskem ministrstvu, izbor operacij delno financira Evropska unija. Od skupne višine sofinanciranja namreč namenska sredstva kohezijskega sklada predstavljajo nekaj več kot 5,5 milijona evrov, slovenska udeležba pa nekaj manj kot milijon evrov.