Presečišče: Škandal v Barclaysu

Manipulacija libora je odnesla vodilne v (nekoč) ugledni banki.

Objavljeno
09. julij 2012 10.04
Posodobljeno
09. julij 2012 18.00
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Banka Barclays je v času, ko je postal direktor Bob Diamond, postala znana kot ustanova, ki svojim vodilnim izplačuje visoke plače in nagrade, zato so jo politiki in mediji že večkrat kritizirali. Predstavnik britanske agencije za bančni nadzor je že pred meseci opozoril banko, da posluje preveč agresivno in preveč tvegano ter da bi zato morala spremeniti svoj način poslovanja. Potem ko so pred kratkim razkrili, da se je banka med letoma 2005 in 2009 dogovarjala o vrednosti libora, so v banki napovedali preiskavo poslovanja, pristojni ameriški in britanski organi pa so jo kaznovali z 290 milijoni funtov kazni. Preiskujejo še dvajset drugih ustanov, ki jih sumijo dogovarjanja pri določanju vrednosti medbančnih obrestnih mer, med drugim preverjajo poslovanje banke HSBC, Royal Bank of Canada in Royal Bank of Scotland.

Predsednik upravnega odbora banke Barclays Marcus Agius je izjavil, da se zaveda, da je najodgovornejši človek za ugled banke, zato je pripravljen prevzeti odgovornost in odstopiti. Dokler ne bodo našli njegove zamenjave, bo še naprej opravljal svoje naloge, njegov najverjetnejši naslednik pa bi bil lahko Michael Rake, ki je prejšnji ponedeljek postal podpredsednik upravnega odbora.

Izvršni direktor Bob Diamond je sprva napovedal, da bo ostal na položaju in poskušal povrniti ugled banki, banka pa bo odpustila vse uslužbence, ki pri opravljanju svojih nalog niso upoštevali notranjih pravil v Barclaysu. Prejšnji torek pa je nato odstopil tudi Diamond, potem ko so njegov odstop zahtevali številni kritiki, med drugim britanska centralna banka in agencija za bančni nadzor. Diamond je pred odstopom povedal, da je finančna kriza pokazala, da morajo banke še enkrat dobro premisliti o načelih, na podlagi katerih delujejo, pa tudi o tem, kako lahko koristijo družbi, ki jim mora spet začeti zaupati.

Britanski premier David Cameron je že napovedal preiskavo, s katero bodo preverili, ali bo mogoče odgovorne tudi kazensko preganjati. Zaradi težav v Barclaysu in odstopa vodilnih so nekatere bonitetne hiše znižale napovedi za oceno finančne moči banke iz stabilnih v negativne. Ocene se bodo lahko še bolj znižale, če banka v prihodnjih mesecih ne bo imenovala zanesljivega vodstva, ki bo znalo prepričljivo pokazati, da se namerava odpovedati spornemu načinu poslovanja, saj bi le tako prepričalo ljudi, da lahko banki kljub škandalu, v katerega se je zapletla, spet zaupajo.