Prve prodaje stečajnih novogradenj

Priložnost? Na voljo bo več kot 120 enot.

Objavljeno
12. december 2011 13.07
Posodobljeno
12. december 2011 17.00
M. B., gospodarstvo
M. B., gospodarstvo
Na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) so objavljeni sklepi sodišč, ki obljubljajo skorajšnjo prodajo prvih nepremičnin, ki so po stečaju Vegrada-AM in GPG Inženiringa postale del stečajne mase podjetij.

Petnajstdnevni rok za pritožbe na sklep sodišča v primeru GPG Inženiringa je že potekel, tako da od stečajnega upravitelja Jožefa Pattyja lahko pričakujemo skorajšnjo objavo javne dražbe za prodajo 71 stanovanj v sedmih blokih s pripadajočimi parkirišči s shrambami ter pet neprodanih parkirnih mest v garaži v naselju Jezero Cerknica.

Podrobnejših informacij v petek v pisarni stečajnega upravitelja nismo uspeli dobiti, iz sklepa sodišča pa je razvidno, da bodo izklicno cena določili na podlagi cenitve tržne vrednosti posamezne nepremičnine. Skupna tržna vrednost nepremičnin je 7,51 milijona evrov. Z javno dražbo bo stečajni upravitelj GPG Inženiringa prodajal tudi kompleks Duet Lavrica; s sklepom sodišča je predvidena izklicna tržna cena za dve dvostanovanjski stavbi, izdelani do tretje podaljšane faze, 568.000 evrov.

V sklepu o prodaji 52 stanovanj v soseski Celovški dvori v lasti Vegrada-AM v stečaju je navedeno, da jih bo stečajni upravitelj Bojan Klenovšek poskušal prodati z zbiranjem zavezujočih ponudb. Izklicna cena, s katero se je strinjal tudi ločitveni upnik NLB, bo za stanovanja osem odstotkov nad likvidacijsko (torej ne bo tržna), za parkirišča pa 15 odstotkov nad likvidacijsko.

Iz seznama je razvidno, da so skoraj vsa stanovanja velika vsaj 90 kvadratnih metrov, pripadata pa jim še dve parkirni mesti v garaži in shramba. Tako je izklicna cena brez 8,5-odstotnega DDV-ja za večino enot nad 200.000 evrov in vse do 313.000. Izklicna cena za 55 kvadratnih metrov stanovanjske površine s parkiriščema in shrambo je 139.000 evrov in davek. Najcenejša, 35 kvadratnih metrov velika enota z enim parkirnim mestom in shrambo, je ocenjena na 95.600 evrov brez davka.

Zainteresirani kupci najdejo informacije o dražbah nepremičnin iz stečajnih postopkov na spletni strani Ajpesa, po predvidevanjih pa bodo pozivi k oddaji ponudb ali dražbe objavljeni tudi na strani Zbornice upraviteljev Slovenije.