V Ljubljani in na Obali je povprečna cena 2500 evrov za kvadratni meter

Povprečna cena rabljenih stanovanj se je v primerjavi z lanskim leto znižala za 1,2 odstotka.

Objavljeno
21. november 2011 10.21
Posodobljeno
21. november 2011 11.00
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

Gurs v analizi trga nepremičnin v tretjem četrtletju letošnjega leta ugotavlja, da se trendi cen in prometa niso veliko spremenili, kupci čakajo na znižanje cen.

Po začasnih podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) se je v tretjem četrtletju letošnjega leta v primerjavi s prejšnjim četrtletjem povprečna cena rabljenih stanovanj znižala za 0,4 odstotka, v primerjavi z istim obdobjem lani pa za 1,2 odstotka. V primerjavi z zadnjim četrtletjem lanskega leta so stanovanja v Sloveniji 1,4 odstotka dražja.

V Ljubljani, kjer je bilo prodanih 328 enot, to je približno 50 manj kot v drugem tromesečju, je bila povprečna cena 2550 evrov za kvadratni meter, to je malo več kot v četrtletju prej. V preostalem osrednjeslovenskem območju je bilo prodaj še 81, povprečna cena pa 2000 evrov za kvadratni meter.

Povprečna prodajna cena rabljenih stanovanj na Obali in v slovenski Istri je bila v tretjem četrtletju 2520 evrov za kvadratni meter in se je znižala za približno 60 evrov, v Mariboru pa so lastniki stanovanja prodali za povprečno 1180 evrov. Cena prodanih eno- in dvostanovanjskih rabljenih hiš se je na območju celotne Slovenije v tem obdobju znižala za približno 5000 evrov, tako da je bila povprečna prodajna cena približno 116.500 evrov.

Na Gursu opozarjajo, da število transakcij z nepremičninami za zadnje četrtletje (tudi objavljeno v tabeli) še ni popolno in ne daje realne slike. Ne glede na to pa menijo, da se trend počasnega padanja prometa z nepremičninami v državi nadaljuje. Po začasnih podatkih je bilo v Sloveniji izvedenih približno 1960 prodaj stanovanj, od tega skoraj četrtina v Ljubljani.

Na Gursu posebej analizirajo trg v največjih štirih mestih v državi, kjer ugotavljajo, da se število transakcij v Ljubljani in Celju rahlo zmanjšuje, v Mariboru promet ostaja na enaki ravni, medtem se ko v Kranju komaj zaznavno povečuje. Od druge polovice leta 2009 se je po ocenah Gursa promet z rabljenimi nepremičninami zmanjšal za desetino, s hišami pa se tako rekoč ni spremenil, medtem ko je število prodaj zemljišč za gradnjo zmanjšalo za petino.