Arhar: Nimam niti ene delnice Mercatorja

Preiskava NPU: Arhar je dejal, da so kriminalisti preiskali njegovo pisarno, pri tem pa pregledali gradivo, ki ga ima.

Objavljeno
20. september 2013 14.51
lvu/GZS
Mo. Z., Delo.si, M. J., gospodarstvo
Mo. Z., Delo.si, M. J., gospodarstvo

Ljubljana - Današnja preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada je povezana s poslovanjem Unicredita z delnicami Mercatorja, je dejal prvi nadzornik NLB France Arhar, sicer nekdanji predsednik uprave Unicredita. Poudaril je, Unicredit banka Slovenija za svoje potrebe nikoli ni sama nastopala na kapitalskih trgih ali kupovala delnice.

»Zjutraj so me pred prihodom službo pričakali predstavniki NPU in povedali, da imajo odredbo, da pregledajo mojo pisarno, dokumentacijo in računalnik v zvezi z Mercatorjem. Na vprašanje, za kaj gre, so mi povedali, da je bila podana odredba zoper UniCredit, Janka Medjo in še nekatere glede trgovanja z delnicami Mercatorja. Pojasnil sem jim, da je UniCredit prišel do teh delnic z repo poslom. Povedal sem jim, da UniCredit ni nikoli imel politike, da bi sam kupoval papirje na borzah, je pa dobival naročila za trgovanje na borzi s strani domačih in tujih fizičnih ali pravnih oseb, nikoli pa v svojem imenu in za svoj račun. Glede o morebitnih poslih gospoda Medje pa sem jim povedal, da o tem nimam pojma, da mi sam mi o tem ni nikoli nič rekel in da sem to danes prvič slišal. Pregledali so mi vse papirje in preslikali računalnik, preiskava pa je bila popolnoma korektna,« nam je povedal Arhar.

»Istrabenz ni imel dodatnega kapitala, delnica je padala in skladno s pogodbo so morali za ohranitev ravni zavarovanj dati dodatne delnice Mercatorja. To se je zgodilo sedemkrat in ko smo videli, da to ne teče nikamor oziroma da slabo kaže, smo konec marca 2009 to zadevo pobotali. Torej vzeli delnice Mercatorja,« je še dejal.

»Jutri bomo imeli sejo nadzornega sveta NLB, kjer se bomo seznanili s temi dejstvi in ocenili položaj, ki je nastal,« nam je France Arhar, predsednik NS na naše vprašanje, ali je zaradi kriminalistične preiskave v zvezi z insajderskim trgovanjem z delnicami Mercatorja kaj omajano zaupanje v Janka Medjo kot predsednika uprave NLB.