Artur Mas: več Katalonije, več Španije?

Kdo je Artur Mas – zagovornik samostojnejše, vendar ne neodvisne Katalonije?

Objavljeno
30. september 2012 19.08
Andrej Kotar, Posel in denar
Andrej Kotar, Posel in denar
Predsednik katalonske vlade je sredi hude gospodarske krize v Španiji zaostril odnose z vlado v Madridu in napovedal predčasne volitve, ki bi lahko postale nekakšen referendum o politični samostojnosti Katalonije.

Zanje se je odločil, ker Madrid ni pripravljen omogočiti Kataloniji večje davčne avtonomije, njeni prebivalci pa so zato čedalje bolj nezadovoljni s svojim položajem v Španiji. Artur Mas se je rodil v Barceloni in na tamkajšnji univerzi diplomiral iz ekonomije. Med letoma 1987 in 1995 je bil član barcelonskega mestnega sveta, od leta 1995 do 2003 je zasedal različne ministrske položaje v katalonski vladi, konec leta 2010 pa je postal predsednik katalonske vlade s podporo desnosredinske zmerno nacionalistične koalicije CiU (Convergència i Unió). Pri ekonomskih vprašanjih Mas zagovarja liberalna stališča in velja za zelo proevropskega politika, hkrati pa je vedno podpiral katalonski nacionalizem. Vedno si je prizadeval za čim bolj neodvisno Katalonijo, vendar ne zagovarja popolne politične samostojnosti.

Po začetku gospodarske krize v Evropi so se v Kataloniji okrepile ideje o neodvisnosti te avtonomne pokrajine na severozahodu Španije in nekateri so prepričani, da bodo sedanje razmere najresnejši preizkus učinkovitosti decentraliziranega upravnega sistema v državi po Francovi diktaturi. Katalonci krivijo španski davčni sistem za sedanje gospodarske težave, saj so prepričani, da morajo plačevati več davkov kot preostali deli Španije. Katalonsko gospodarstvo je tudi močno zadolženo, razpoložljivi dohodek na prebivalca in delovna storilnost pa se povečujeta počasneje od španskega povprečja. Katalonija je zaradi zadolženosti že zaprosila zvezno vlado za pet milijard evrov pomoči, zato v Madridu pričakujejo, da bodo Katalonci pripravljeni omiliti svoje zahteve po neodvisnosti.

Kratkoročni cilj Masove koalicije CiU je bil doslej predvsem nadzor nad davki, ki jih država pobira v Kataloniji, vendar je Mas zadnje čase zaostril svojo retoriko, ker je španska vlada zavrnila katalonske zahteve po večji davčni neodvisnosti. Po tej odločitvi se je pred nekaj tedni v Barceloni na protestih zbralo milijon in pol Kataloncev in zahtevalo neodvisnost regije. Mas je nato izjavil, da je napočil čas, ko lahko Katalonci uveljavijo svojo pravico do samoodločbe, in za konec novembra napovedal predčasne volitve, ki lahko postanejo nekakšen referendum o samostojnosti Katalonije. Popolna politična neodvisnost sicer ni verjetna, vendar se Mas zaveda, da lahko s svojim ravnanjem močno vpliva na reševanje hude gospodarske krize v Španiji, zato namerava z ostrejšo retoriko pritisniti na vlado v Madridu in jo prisiliti, da bo upoštevala zahteve Kataloncev po večji davčni neodvisnosti.