Banke kljub nezanimanju vztrajajo pri tržnih cenah

Samo v prihodnjem tednu bo kupcem na voljo več kot 120 stanovanj in nekaj nedokončanih hiš propadlih gradbincev.

Objavljeno
30. januar 2012 11.59
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

Prejšnji teden se je neuspešno končala še ena izmed dražb, ki jih organizirajo stečajni upravitelji propadlih gradbincev, prodajajo pa novozgrajene stanovanjske nepremičnine. Februarja bo priložnosti za (ugodnejši?) nakup na različnih lokacijah še precej.

Stečajna upraviteljica SGP Zasavje Ksenija Toplikar Zorn je v odkup ponudila poleg zemljišča s polnomočnim gradbenim dovoljenjem v Trbovljah in do IV. gradbene faze zgrajenega stanovanjskega kompleksa s hišami dvojčki tudi sedem stanovanj v Čebelici ob Dunajski cesti v Ljubljani.

Izklicne cene so se začele pri 147.000 evrih in so segle do skoraj 272.000 evrov, poleg stanovanja z balkonom, teraso ali odprto ložo pa bi si kupec za to vrednost zagotovil še dve parkirni mesti. Stečajna upraviteljica je po dražbi povedala, da zanimanja ni bilo za nobeno izmed nepremičnin, pomemben vzrok pa je bila verjetno tudi cena. Prodati jih je namreč poskušala po tržni ceni, kot so želeli ločitveni upniki, v naslednjem poskusu, najpozneje čez pol leta, pričakuje, da jih bo z odobritvijo ločitvenih upnikov trgu vendarle ponudila za petino ceneje.

Spomnimo, stečajni upravitelj za odprodajo premoženja iz stečajne mase predlaga ceno, ki na začetku ne sme biti nižja od likvidacijske, če oceni, da premoženje lahko proda po višji ceni, se lahko odloči tudi drugače. Vendar pa se morajo s predlogom strinjati poleg sodišča tudi ločitveni upniki, ki pa vsaj glede na do zdaj videno ponavadi vztrajajo pri poskusih prodaje po tržni ceni.

Nekoliko več uspeha pri prodaji stanovanj MTB Inženiringa je imela stečajna upraviteljica Milena Sisinger. V mariborski Magdaleni je po velikem zanimanju in vsakodnevnih ogledih prodala tri enote po tržni ceni in pričakuje, da bo v naslednjem poskusu, verjetno v drugi polovici marca, preostalih 11 stanovanj prodajala od deset do petnajst odstotkov ceneje, če se bodo banke (ločitvene upnice) s tem strinjale. Dodala je, da je v Mariboru malo dokončanih stanovanjskih nepremičnin in da bi se v letu dni že lahko zgodilo, da bo ponudbe na trgu premalo.

Jedilnik prihodnjega tedna

Prihodnji teden bo dražbeno izjemno pester – nepremičnine bodo prodajali v Ljubljani, Mariboru in Cerknici.

Milena Sisinger bo 9. februarja na dražbi v imenu MTB poskušala prodati 15 vrstnih hiš s pripadajočimi zemljišči in pokritimi parkirišči na Jarčevi ulici v Mariboru, ki jih je podjetje MTB v stečaju pustilo v različnih gradbenih fazah. Izklicne cene so od 153.000 evrov do 177.000 evrov, kupec mora k temu prišteti še 8,5-odstotni davek.

Stečajni upravitelj GPG Inženiringa Jožef Patty bo 7. februarja poskušal prodati kar 71 stanovanj s pripadajočimi parkirnimi mesti, v nekaterih primerih k stanovanjem spadajo tudi atriji, posebej pa še pet parkirnih mest v stanovanjskem kompleksu Jezero v Cerknici.

Tudi v tem primeru bodo cene tržne, skupna vrednost nepremičnin na dražbi pa po oceni poobleščenega ocenjevalca znaša več kot 7,5 milijona evrov. Za najcenejše stanovanje, ki je veliko 47 kvadratnih metrov, in pripadajoče parkirišče stečajni upravitelj oziroma izločitveni upniki pričakujejo približno 67.000 evrov (brez davka), za najdražjega, s skupno površino 122 kvadratnih metrov in dvema parkirnima mestoma, pa malo več kot 158.000 evrov. Leta 2009 je GPG za najcenejša stanovanja v tem naselju zahteval 86.000 evrov, najdražja pa so stala 191.000 evrov.

Patty bo poskušal prodati tudi stanovanjski kompleks Duet Lavrica – dve dvostanovanjski stavbi, izdelani do tretje podaljšane faze – po izklicni tržni ceni 568.000 evrov.

Ob koncu prihodnjega tedna pa se bo iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb za prodajo 52 stanovanj v ljubljanskih Celovških dvorih. Stečajni upravitelj Vegrada-AM Bojan Klenovšek jih poskuša prodati osem odstotkov dražje, kot je bila določena likvidacijska cena, pripadajoča parkirna mesta pa stanejo 15 odstotkov več od ocenjene likvidacijske vrednosti. V nasprotju s stanovanji v Cerknici so gradbincu v Ljubljani ostale predvsem večje stanovanjske enote. Skoraj vse imajo najmanj 90 kvadratnih metrov površine. Tako je izhodiščna cena brez davka in s pripadajočimi parkirnimi mesti za 40 stanovanj višja od 200.000 evrov, najdražja, velika 152 kvadratnih metrov, dosega vrednost skoraj 314.000 evrov. Najcenejša, 35 kvadratnih metrov velika enota z enim parkirnim mestom in shrambo, je ocenjena na 95.600 evrov brez davka.

Stečajni upravitelji v kotu

Primerjali smo, kakšno stanovanje bi si kupec lahko privoščil za podobno ceno na nekaterih lokacijah.

V Čebelici – gre za manjši stanovanjski kompleks – bi kupec, ki je za stanovanje pripravljen odšteti 170.000 evrov, lahko kupil 57 kvadratnih metrov veliko stanovanje (brez davka) z manjšim balkonom, shrambo in dvema parkirnima mestoma. V Celovških dvorih bi za enako ceno kupil dodatnih 12 kvadratnih metrov stanovanjske površine. V Cerknici, ki je lokacijsko ne moremo primerjati z Ljubljano, bi si za enako vrednost lahko privoščil največjo enoto s pripadajočima parkiriščema, ostalo bi mu še 12.000 evrov. Za 68 kvadratnih metrov stanovanja s parkiriščem in 41 kvadratnih metrov velikim atrijem bi plačal 110.000 evrov.

Glede na razmere na trgu se lahko vprašamo, kako uspešni so sploh lahko stečajni upravitelji pri prodajah prihodnji teden. Po naših informacijah izločitveni upniki (banke) ponavadi vsaj pri prvem poskusu prodaje nočejo privoliti v nižje cene od tržnih, čeprav so vsa znamenja, da so kupci pripravljeni plačati manj. Vztrajajo, da so za neki projekt dali določen znesek posojila in da od prodaje pričakujejo ravno toliko, čeprav trg tega ne sprejme. Če bi banke ravnale drugače, bi nepremičnine hitro prodali, stroški stečajev bi bili manjši, cene stanovanj iz stečajnih postopkov pa bi se verjetno znižale za 40 odstotkov.