Britanski trg: ostra konkurenca, velik trg, veliko priložnosti

Stroški odprtja podjetja v Veliki Britaniji se, skupaj z odprtjem bančnega računa, gibljejo okoli 1700 evrov.

Objavljeno
04. september 2013 14.35
Velika Britanija,London,10.08.2012 Glavni poslovni center v Londonu.Foto:Matej Druznik/DELO
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Blagovna menjava med Veliko Britanijo in Slovenijo znaša približno pol milijarde evrov letno, kar je manj od potenciala, je na današnjem poslovnem zajtrku, ki ga je v Ljubljani organizirala Gospodarska zbornica Slovenije, dejal James Hilton z britanskega veleposlaništva.

Na britanskem trgu je ostra konkurenca, a hkrati je to zelo velik trg, zato ponuja številne možnosti za poslovanje, je poudarila častna konzulka Slovenije na Severnem Irskem in direktorica svetovalnega podjetja Handel Export Consulting Suzanne Hill.

»Velika Britanija je šesta na svetovni lestvici po bruto domačem proizvodu (BDP) in sedma na lestvici po prijaznosti poslovnega okolja«, je opomnila Hillova. Odpreti podjetje v Veliki Britaniji ni zapleteno, pomembno dejstvo pa je tudi, da ne stane veliko. Stroški odprtja podjetja v Veliki Britaniji se, skupaj z odprtjem bančnega računa, gibljejo okoli 1700 evrov.

Velika Britanija ima okoli 64 milijonov prebivalcev, kar ponuja številne poslovne možnosti, vendar pa je pred vstopom na trg nujno, da podjetje opravi temeljito raziskavo trga. »Britanski trg je zelo razvit, zato vam svetujem, da znotraj posameznega sektorja poiščete niše,« svetuje Hillova.

London je eno od svetovnih poslovnih središč, kjer je konkurenca izjemno velika, zato Hillova podjetjem, ki jih zanima vstop na britanski trg, svetuje regionalni pristop. »V Londonu je zelo težko prodreti na trg, saj hočejo vsi poslovati na njem, poslovna mreža je zelo zaprta, zato vam svetujem, da razmišljate regionalno in se osredotočite najprej na druge predele države,« je dejala.

Svoje izkušnje s poslovanjem na britanskem trgu je predstavila tudi Mija Lorbek iz podjetja Uniki, v katerem se ukvarjajo z razvojem inteligentnih medijev in inovativnih rešitev za marketing. »Že dobiti priložnost je zelo težko, saj je tempo zelo hiter, zato moraš biti dobro pripravljen na svojih pet minut, ko se ti ponudijo,« je dejala Lorbekova.

Ob tem je dodala, da izkušnje njenih prijateljev kažejo, da na področju inteligentnih medijev in razvoja različnih aplikacij Britanci zelo radi sodelujejo s Slovenci, saj veljajo »za hitre in zelo zanesljive«.