BS bo predlagala odpoklic neustreznih nadzornikov

Guverner Marko Kranjec bo od bank zahteval sklic skupščin bank. Nekateri nadzorniki nimajo dovolj bančnih izkušenj.

Objavljeno
11. oktober 2012 21.34
G. R., gospodarstvo
G. R., gospodarstvo
Ljubljana – Banka Slovenije (BS) od nekaterih bank, ki so letos imenovale nove nadzornike, zahteva, da skličejo delniške skupščine in zamenjajo tiste člane NS, ki niso ustrezni, je za Delovo Sobotno prilogo povedal guverner Marko Kranjec.

Vlada Janeza Janše je letos imenovala nove predstavnike države v nadzornih svetih NLB, NKBM, Abanke in banke SID. »Pri zadnjih imenovanjih smo člane nadzornih svetov bank povabili na pogovor. Naša posebna komisija si o njih ustvari mnenje. In v primerih, kjer smo ugotovili, da obstaja nevarnost, da ti člani ne bodo ustrezno nadzirali, smo poslali pisma bankam, naj skličejo skupščine in odpokličejo te člane nadzornih svetov. Mi jih žal ne moremo odpoklicati. Zadeva je še v postopku, pisma bankam pa so bila poslana. Pričakujemo, da bodo skupščine sklicane in bodo ustrezno ukrepale,« je povedal Kranjec.

Zakon o bančništvu določa, da morajo imeti nadzorniki najmanj pet let izkušenj vodenja ali nadzora v družbi primerljive velikosti in dejavnosti kot banka oziroma drugih primerljivih poslov. Niko Samec, namestnik predsednika nadzornega sveta NKBM, pa je strokovnjak za sežig odpadkov. Duška Jurenec je nekdanja vodja kabineta mariborskega župana in prokuristka Farmadenta. Karmen Dvorjak je predsednica uprave tovarne nogavic Polzela. Bila je tudi kandidatka SDS na županskih volitvah v Braslovčah, nadzornik te banke Peter Kavčič pa je član gospodarskega foruma te stranke. V nadzornem svetu NKBM so še Miha Glavič, Andrej Fatur, Egon Žižmond, Keith Miles in Peter Kukovica.

Zamenjava nadzornikov bi se lahko uresničila v prihodnjih mesecih, saj bo po pričakovanju skupščina NKBM še letos.

Sicer pa v NKBM komentarjev glede domnevne neustreznosti nekaterih nadzornikov ne dajejo.

Nadzorniki s strankarskimi izkaznicami po novem sedijo tudi v NS banke SID. Iz te banke so nam odgovorili, da pisma BS niso dobili.

Že včeraj pa je bila kadrovska sprememba v Abanki, saj je iz njenega NS odstopil nekdanji član uprave NLB in nekdanji šef NKBM Andrej Hazabent. Hazabentov odstop je presenečenje, saj je bil za nadzornika imenovan šele konec maja in je bil poleg tega edini bančnik v NS Abanke.

V tej banki odstopa nočejo komentirati, predsednik društva malih delničarjev Rajko Stankovič, ki je imenovanju Hazabenta nasprotoval, pa se sprašuje, ali gre povod za odstop iskati prav v morebitnih ukrepih BS. »BS je pred časom napovedala, da bo zaradi slabih izkušenj certificirala primernost članov organov nadzora bank. Morda se je Hazabent zaradi morebitnega postopka certificiranja sam odločil za odstop ali pa je odstopil, ker se ne strinja z dolgotrajnimi postopki dokapitalizacije Abanke,« je ugibal Stankovič. Andrej Hazabent včeraj za naša vprašanja ni bil dosegljiv.