Častni priznanji Združenja Manager Tonetu Krašovcu in Sebastijanu Piskarju

Danes bodo na Brdu podelili častni priznanji in razglasili dobitnika priznanaj Mladi manager 2013.

Objavljeno
29. januar 2014 18.37
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Brdo pri Kranju - Združenje Manager ob 25-letnici delovanja podeljuje častni priznanji za posebne zasluge pri razvoju managerske stroke v Sloveniji dr. Tonetu Krašovcu in Sebastijanu Piskarju. Priznanji bodo podelili drevi ob 18.uri v kongresnem centru Brdo pri Kranju, kjer bodo hkrati razglasili tudi prejemnika priznanja Mladi manager 2013. V ožjem izboru so Sandra Erker, direktorica podjetja RCM, ki ji je lastnik podjetja zaupal vodenje, ko je imela 28 let, Andrej Ivančič, direktor ITW Metalflexa, podjetja z največ zaposlenimi v Zgornjem Posočju, in Lovro Peterlin, direktor razvoja novih storitev v največji slovenski multinacionalki Studio Moderna.

 »Oba prejemnika, dr. Tone Krašovec in Sebastijan Piskar, sta po presoji Združenja Manager s svojo srčnostjo, profesionalnostjo in vestnim delom dihala in živela s stanovsko managersko organizacijo pred in po ustanovitvi sedanjega Združenja Manager v Cankarjevem domu 18. maja 1989. Njuno delo je pognalo močne korenine in dalo neizbrisen pečat v razvoju managerske organizacije in managerske stroke v Sloveniji,« so v utemeljitvi zapisali v Združenju Manager.

Idejni oči združenja

Sebastijan Piskar šteje za idejnega očeta in je eden od desetih ustanoviteljev Društva poslovodnih delavcev Slovenije ter prvi generalni sekretar Združenja Manager. Za novo društvo je pripravil prvi Kodeks etike vodij, ki je temeljil na spoznanju, da najbolj etično ravna vodja, ki je hkrati učinkovit in socialen. Nepogrešljiva je njegova vloga pri oblikovanju prvih Kriterijev za sklepanje pogodb o zaposlitvi za poslovodne delavce ter delavce s posebnimi pooblastili. V Celju rojeni Sebastijan Pisker se je po diplomi na Ekonomski fakulteti v Ljubljani leta 1966 zaposlil v ljubljanski Pletenini. Kasneje je bil zaposlen na Zavodu za organizacijo poslovanja - ZOP, takrat vodilnem svetovalnem podjetju v Sloveniji, leta 1989 pa je ustanovil svoje svetovalno podjetje SEP management, ki se je s partnersko povezavo s podjetjem MIK GmbH preimenovalo v MIK Slovenija, d.o.o. Bil je pionir na področju vodenja projektov z mrežnim planiranjem, izjemno je prispeval tudi k razvoju kontrolinga v Sloveniji. Sebastijan Piskar se kot aktiven upokojenec posveča vprašanjem, ki ga posebej zanimajo: raziskuje mrežno mišljenje kot oporo pri reševanju kompleksnih problemov, kot so gospodarske krize. Pripravlja spletno stran, katere namen je ponuditi podlago in spodbudo čim več slovenskimi podjetjem, da postanejo v svojih tržnih nišah svetovni prvaki.

Manager, ki je spregovoril tudi z jezikom poezije

Dr. Tone Krašovec je bil udeleženec ustanovnega zbora Društva poslovodnih delavcev Slovenije, drugi predsednik ter drugi generalni sekretar Združenja Manager. Združenje Manager mu je že leta 2006 podelilo priznanje za življenjsko delo zaradi njegovega doprinosa tako stanovski organizaciji kot slovenskemu managementu. S svojim predanim delom je vtkal pomemben prispevek v managerski, novinarski in civilno-družbeni vidik gospodarstva. Združenje Manager je tri leta vodil kot predsednik, slovenski javnosti pa je znan predvsem kot dolgoletni generalni sekretar Združenja Manager, saj je to funkcijo opravljal kar 13 let. Dr. Krašovec se je rodil v Vrhniki, po diplomi na pravni fakulteti je pridobil naziv doktorja ekonomskih znanosti s področja javnih financ. Svojo kariero je začel na Radiu Ljubljana kot novinar in urednik za področje gospodarstva. Za gospodarske komentarje je prejel tedaj najvišje novinarsko priznanje - Tomšičevo nagrado. Leta 1977 je postal generalni direktor Radiotelevizije Ljubljana. V gospodarstvu je deloval na vodilnih managerskih mestih v pohištveni industriji in trgovini (Uniles in Slovenijales) ter v Ljubljanski banki. Tri leta je bil tudi podpredsednik Gospodarske zbornice Jugoslavije, zadolžen za zunanjo trgovino. Objavil je tri knjige s področja multinacionalnih korporacij, obdavčevanja ter nagrajevanja managementa. S svojo neverjetno življenjsko energijo ustvarja še danes. Barvitost življenja preliva v poezijo - tako je nastala epska pesnitev Spomin stoletij, v kateri je v dobrih 7.000 verzih upesnil slovensko zgodovino, ter zbirka pesmi za otroke Piškotki.