Celovški dvori: od 331 stanovanj prodali samo tri

Trg ne sprejema niti likvidacijske vrednosti od 1800 do 2200 evrov na kvadratni meter stanovanja.

Objavljeno
25. februar 2013 19.02
Posodobljeno
26. februar 2013 05.00
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana – Stanovanja v soseski Celovški dvori sicer zanimajo potencialne kupce, a kot se je izkazalo ob izteku roka za zbiranje zavezujočih ponudb, jih je zelo malo pripravljenih seči v denarnico – po ceni, kakršno je kot izhodiščno postavil prodajalec, stečajni upravitelj družbe Vegrad AM nepremičnine, Bojan Klenovšek.

Klenovšek v imenu stečajnega dolžnika že nekaj časa prodaja 331 stanovanj s pripadajočimi shrambami in parkirnimi mesti v kletni garažni hiši in 28 poslovnih prostorov. Tokrat je bila izhodiščna cena posamezne enote enaka ocenjeni likvidacijski vrednosti za stanovanjske in poslovne enote ter 70 odstotkom ocenjene likvidacijske vrednosti za parkirna mesta. Varščina je znašala deset odstotkov izhodiščne cene. To v številkah pomeni povprečno od 1800 do 2200 evrov za kvadratni meter stanovanja. V razpisnem roku, ki se je iztekel konec tedna in je trajal dva meseca, so po Klenovškovih besedah varščino vplačali samo trije kupci. Če je njihova ponudba skladna z razpisnimi pogoji, bo prodajalec z njimi sklenil prodajne pogodbe.

Izkupiček razpisa je bil torej zelo skromen. Kar ne pomeni, da zanimanja za stanovanja ni. Celovške dvore si je namreč ogledalo več kot 300 ljudi. Kaj jih je torej odvrnilo od nakupa? Očitno za te okoliščine in za to stanovanjsko ponudbo še vedno previsoka cena. Cene stanovanj namreč počasi padajo, kupci pa čakajo na pok nepremičninskega balona oziroma na velike pocenitve.

Ponudbe povprečno 1500 evrov, prodajalci se še ne dajo

Spomnimo: Ko je Vegrad začel prodajati stanovanja v Celovških dvorih, je najprej (leta 2009) pripravil ponudbe pri okoli 2800 do 3100 evrov za kvadratni meter. Ker kupci polnih žepov niso ravno stali v vrsti, je sklenil posel z mestno oblastjo in mestnemu stanovanjskemu skladu prodal več kot 400 stanovanj po približno dva tisočaka. Zaradi večanja finančnih težav je marca 2010 pozabil na stare računice in pompozno znižal cene okoli 240 preostalih enot, in sicer na 2000 do 2400 evrov (brez davka) za kvadratni meter. Brez posebnega učinka.

Po stečaju Vegrada AM je v Celovških dvorih ostalo več kot 400 stanovanj, ki so bila del stečajne mase – med njimi so bila tudi tista, ki jih je Vegrad izročil podizvajalcem kot poplačilo za opravljeno delo. Na prvi javni dražbi so neuspešno prodajali 52 enot po dobrih 1900 evrov za kvadratni meter za največja stanovanja (brez parkirišča in shrambe), za najmanjša pa okoli 2300 evrov za kvadratni meter brez davkov (to je osem odstotkov nad likvidacijsko vrednostjo). Stečajnemu upravitelju je uspelo prodati le dve enoti. Nato je v sporazumu s hipotekarno upnico Vegrada AM, NLB, za preostalih 331 enot sklenil z zbiranjem nezavezujočih ponudb preizkusiti, koliko bi bili pripravljeni plačati kupci.

Odzvalo se je 251 ponudnikov (kupili bi skupaj okoli 1600 stanovanj, torej je bilo za posamezna po več interesentov) s povprečno ceno okoli 1500 evrov za kvadratni meter. Naslednji korak je bilo zbiranje zavezujočih ponudb. A prodajalec je izhajal iz ocenjene likvidacijske vrednosti stanovanj, zato je kot izhodiščno ceno postavil 1800 in 2200 evrov za kvadratni meter. Za primerjavo: ko je Stanovanjski sklad RS kupoval stanovanja, je za enote v Celovških dvorih ponujal 1700 evrov za kvadratni meter. Razlika v ceni je očitno odvrnila skoraj vse interesente. Ti čakajo na naslednji korak stečajnega upravitelja: na neposredna pogajanja s kupci, ki so oddali nezavezujoče ponudbe. Zadnjo besedo v zvezi s ceno bo imela NLB.

Pogovarjali smo se z enim od resnih interesentov za Celovške dvore. Povedal je, da je na spletnih straneh že izbral stanovanje, ki mu je približno ustrezalo tako po tlorisu kot po ceni, in se nato odpravil na ogled. A je bil razočaran: »Zmotila me je že lokacija, bližina LPP. Nato sem v živo videl še, kako majhni so prostori, kako zelo nefunkcionalno so razporejeni, kako malo je stanovanj, ki so dovolj osvetljena. Pa shrambe v kleti in dolgi ozki balkoni in lože, uporabni v najboljšem primeru za sušenje perila, če ni dežja. In vsi ti napol neuporabni kvadrati so všteti v skupno površino in jih drago plačaš. Premislil sem si in kupil rabljeno stanovanje v Fužinah, na lepi lokaciji, z večjo kvadraturo, povsem obnovljeno in – cenejše.«