Cene nepremičnin: najbolj so se podražila nova stanovanja

Gospodinjstva so v drugem četrtletju opravila 168 nakupov novih stanovanj.

Objavljeno
05. september 2013 15.58
J. S. S., Delo.si/STA
J. S. S., Delo.si/STA

Ljubljana - Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so bile v letošnjem drugem četrtletju povprečno za 0,8 odstotka višje kot v prvem četrtletju. Najbolj so se podražila nova stanovanja, navzgor pa so šle tudi cene rabljenih hiš.

Cene novih stanovanj so se glede na predhodno četrtletje zvišale za 3,6 odstotka. Na letni ravni je bila rast cen 2,9-odstotna. Nova stanovanja so se sicer postopno cenila celotno lansko leto. Gospodinjstva so v drugem četrtletju na trgu opravila 168 nakupov novih stanovanj, kar je nekoliko nad povprečjem zadnjih štirih četrtletij.

Tudi v drugem trimesečju je bilo največ novih stanovanj prodanih v osrednjeslovenski statistični regiji. Sledili sta podravska statistična regija in notranjsko-kraška statistična regija.

Cene rabljenih družinskih hiš so se po treh zaporednih četrtletnih znižanjih tokrat zvišale, in sicer na četrtletni ravni za 2,6 odstotka, tako da je bilo prodanih 272 rabljenih družinskih hiš.

Cene novih hiš so se med aprilom in junijem v četrtletni primerjavi znižale za 7,2 odstotka, v letni primerjavi pa za 14,5 odstotka. V drugem četrtletju je bilo sicer prodanih 50 novih družinskih hiš, kar je največ po letu 2011.

 

Cene rabljenih stanovanj so se medtem v četrtletni primerjavi znižale za 0,2 odstotka. V Ljubljani so se znižale že četrto zaporedno četrtletje, tokrat za 1,7 odstotka, v preostali Sloveniji pa zvišale za 0,7 odstotka.