Delnice manjših podjetij so letos razočarale

Lani je indeks Russell 2000 pridobil 39 odstotkov, letos je precej slabše.

Objavljeno
13. oktober 2014 16.51
MARKETS EUROPE STOCKS/
Damjan Kovačič, KBM Infond
Damjan Kovačič, KBM Infond

Na borznih trgih so letos vlagatelje zelo razočarale naložbe v dinamične delnice podjetij z majhno tržno kapitalizacijo (med 200 milijoni in dvema milijardama dolarjev). Po izjemnem lanskem letu, ko je indeks Russell 2000 zrasel za skoraj 39 odstotkov, se dinamična mala podjetja letos komaj držijo nad gladino. V primerjavi 12-mesečnih donosov zaostajajo za velikimi družbami skoraj že za 15 odstotnih točk, kar je največ po letu 1999 in ena največjih razlik v donosih po letu 1975.

Delnice ameriških malih podjetij so od začetka julija izgubile že več kot desetino vrednosti. Pred korekcijo tečajev so »vroče« delnice dinamičnih podjetij z vidika fundamentalnih vrednotenj kotirale z okoli 50-odstotno premijo glede na velika podjetja iz indeksa S&P 500. Namesto 16-kratnika čistega dobička za velika podjetja so morali vlagatelji za dinamična majhna podjetja plačati kar 24-kratnik napovedanega čistega dobička. Tudi po razprodaji na trgih mala podjetja še zdaleč niso poceni, vendar so se vrednotenja že skoraj vrnila na zgodovinska povprečja.

Za potrpežljivega dolgoročnega vlagatelja so bile v preteklosti naložbe v dinamična mala podjetja zadetek v polno. Če analiziramo zgodovinske donose delnic glede na velikost podjetij, vedno znova ugotavljamo, da so mala podjetja dosegla povprečno od dva do pet odstotkov višje letne donose kot velika.

V 88 letih med 1926 in 2013 je znašal povprečni celotni donos malih podjetij 11,7 odstotka na leto, celotni donos velikih podjetij pa 10,1 odstotka. Če na primer varčujemo za pokojnino, bi ob začetnem vložku tisoč dolarjev po 40 letih z naložbo v velika podjetja privarčevali 47.000 dolarjev, z naložbo v mala podjetja pa skoraj 84.000 dolarjev.

Po drugi strani še vedno ni jasno, zakaj prihaja do tako velikih presežnih donosov. Od majhnih dinamičnih podjetij lahko pričakujemo višje stopnje rasti, hkrati pa udeleženci na trgu zaradi pomanjkanja informacij niso sposobni pravilno oceniti njihove tržne premije za tveganje. Posledica je, da so finančni trgi na splošno precej neučinkoviti pri vrednotenju malih podjetij in očitno podcenjujejo njihov potencial rasti.