Dubajska družba Emkaan želi kupiti radeško papirnico in Muflon

Današnja javna dražba družbe Muflon je bila preklicana, nov kupec pa je opravil skrbni pregled poslovanja obeh družb.

Objavljeno
03. september 2013 16.21
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Radeče - Celjsko okrožno sodišče je preklicalo za danes napovedano javno dražbo, na kateri bi družba Radeče papir v stečaju prodajala hčerinsko družbo Muflon. Pojavil se je namreč nov kupec, ki želi kupiti tako papirnico kot tudi Muflon, je pojasnil stečajni upravitelj radeške papirnice Borut Soklič. Gre za dubajsko družbo Emkaan.

S ponudbo Emkaana, ki je že opravil skrbni pregled poslovanja obeh omenjenih družb, se je že seznanil tudi upniški odbor radeške papirnice.

Soklič bo poskušal v naslednjih dneh s predstavniki Emkaana izpogajati ponudbo oziroma opraviti določena usklajevanja. Koliko Emkaan ponuja za papirnico in Muflon, ni želel razkriti, dejal pa je, da je znesek zagotovo večji, kot če bi družbi prodali po izklicnih cenah.

Za Muflon je izklicna cena znašala 100.000 evrov, zadnja izklicna cena za radeško papirnico pa je bila določena v višini 2,5 milijona evrov.

Za radeško papirnico se je še pred prvo javno dražbo novembra lani zanimala turška družba Saray iz Ankare, ki je opravila skrbni pregled papirnice, vendar nato ni vplačala niti varščine v višini 618.400 evrov. Turki so za radeško papirnico najprej ponujali 15 milijonov evrov, po opravljenem skrbnem pregledu pa so ponudbo znižali na 6,1 milijona evrov. Ko država ni pristala, da bi tri leta subvencionirala prispevke za delavce papirnice, so ponudbo še dodatno znižali na 1,2 milijona evrov. Od države so tudi zahtevali, da se odreče davku od dohodkov pravnih oseb, vendar je država tudi ta predlog zavrnila. Vmes pa so si Turki premislili in sporočili, da so pripravljeni plačati ta davek, če bodo poslovali z dobičkom. Njihov zadnji predlog se je nanašal na brezplačni triletni najem papirnice.

Skrbni pregled je opravila tudi francoska družba Oberthur. Predstavniki te družbe so stečajnemu upravitelju Sokliču novembra lani pojasnili, da so tiskarji, ne obvladujejo pa izdelave papirja. Ocenili so tudi, da je treba radeško papirnico nujno tehnološko posodobiti. Po tehtnem premisleku so Francozi ugotovili preveliko tehnološko tveganost pri radeški papirnici in so Sokliča obvestili, da se prve javne dražbe ne bodo udeležili.

Tajska multinacionalka Double A je bila pripravljena za radeško papirnico odšteti okoli sedem milijonov evrov, vendar je zavrnila podpis sporazuma o varovanju podatkov pri skrbnem pregledu.