Erjavec: Ruski trg in trgi Srednje Azije ponujajo veliko priložnosti

Slovenski zunanji minister je nagovoril udeležence poslovnega foruma Strateškega foruma Bled.

Objavljeno
02. september 2013 12.14
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Bled - Ruski trg in trgi Srednje Azije rastejo in ponujajo veliko priložnosti za pozitivne sinergije s slovenskim gospodarstvom, ki je še vedno v primežu krize, je v nagovoru na poslovnem delu Strateškega foruma Bled danes dejal zunanji minister Karl Erjavec. Zagotovil je, da ostaja gospodarska diplomacija prioriteta zunanjega ministrstva.

»Veliko držav, vključno s Slovenijo, se še vedno sooča z gospodarsko krizo. Različni ukrepi in strukturne reforme, ki naj bi spodbudile gospodarsko rast, niso prinesle želenih rezultatov,« je Erjavec dejal na poslovnem forumu, ki ga organizirata IEDC - Poslovna šola Bled in Slovensko-ruski poslovni svet, udeležuje pa se ga okoli 140 gostov. Znaki okrevanja v območju evra so po mnenju Erjavca sicer spodbudni.

Že drugi poslovni forum letos poteka pod naslovom Gospodarska prihodnost Rusije in Srednje Azije: priložnosti in izzivi. Strateške pomembnosti te regije se zaveda tudi Erjavec. »Ruski in srednjeazijski trgi se razvijajo in rastejo, njihova gospodarstva pa ponujajo veliko priložnosti za pozitivne sinergije s slovenskim gospodarstvom,« je prepričan vodja slovenske diplomacije.

Erjavec se bo oktobra v Moskvi udeležil desetega zasedanja slovensko-ruske medvladne komisije za trgovino ter gospodarsko, znanstveno in tehnično sodelovanje. Ob tej priložnosti bo z ruskim ministrom za komunikacije in množične medije Nikolajem Nikiforovom obiskal moskovski teden mode, kjer si bosta ogledala razstavo slovenskega industrijskega dizajna.

V nadaljevanju foruma bo sledil podpis pogodbe med podjetji Riko, Marmor Hotavlje, Stilles in Klima Petek o sodelovanju pri opremljanju hotela Kempinski v beloruski prestolnici Minsk, zbrane pa bosta nagovorila tudi nekdanji profesor na Inštitutu za razvoj vodenja v Lozani in ustanovni direktor skupine Evian Group Jean-Pierre Lehmann ter namestnik generalnega sekretarja Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Yves Leterme. Lani je bil glavni gost poslovnega dela blejskega foruma generalni sekretar OECD Angel Gurria.