Evropejec leta 2014: Švicarski poslovnež, ki je zmanjšal plače vodilnim

Thomas Minder si je priznanje prislužil za uspešno kampanjo za spreminjanje pravil v vodenju korporacij.

Objavljeno
28. januar 2014 16.51
Posodobljeno
28. januar 2014 20.00
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Letošnji dobitnik prestižne nagrade Evropejec leta, ki jo uredniki evropskih izdaj revije Reader's Digest podeljujejo osebnostim, ki so pomembno vplivale na vsakodnevna vprašanja in pomagale spremeniti življenje drugih na bolje, je triinpetdesetletni švicarski poslovnež in neodvisni politik Thomas Minder.

Nagrada je priznanje za Minderjevo kampanjo za spreminjanje pravil v vodenju korporacij. V njej si je prizadeval za nadzor in zmanjšanje plačil vodilnim članom poslovne elite v Švici. Zasnoval je državni referendum, ki ga je lani spomladi potrdilo 68 odstotkov volivcev. Švicarski parlament zdaj ljudsko voljo prenaša v uradni zakon. Zaradi Minderjeve pobude bodo imeli delničarji v Švici registriranih podjetij zdaj odločilno besedo pri dodeljevanju dodatkov za člane uprav in izvršnih organov. Tako sta zdaj ukinjena zlati pozdrav (dodatki vodilnim ob nastopu službovanja) in zlati stisk roke (pretirane odpravnine vodilnim ob prekinitvi delovnega razmerja). Za vse, ki bi kršili ta pravila, pa novi zakon prinaša visoke globe in zaporne kazni do treh let, so zapisali v obrazložitvi.

Kdo je enfant terrible švicarskega kapitalizma?

Thomas Minder, dobavitelj zeliščne zobne paste in drugih toaletnih potrebščin je po končanem študiju delal za švicarsko podjetje, ki je v New Yorku izdelovalo slamnike, potem pa se je vrnil v Švico, da bi prevzel vodenje svojega družinskega podjetja Trybol s sedežem v kraju Neuhausen am Rheinfall blizu Züricha. Ko se je leta 2001 zamajal Swissair in so njegova letala obtičala na tleh, Minderju niso plačali za toaletne potrebščine, ki ji jih je njegovo podjetje letalski družbi dobavilo v skladu s sklenjeno pogodbo. To je bil povod, ki je sprožil Minderjevo dolgoletno kampanjo. Zajetni račun so po dogovoru z novim vodstvom letalske družbe sicer plačali, toda Minder je bil ogorčen, ko je odkril, da je odhajajoči izvršni direktor Mario Corti malo pred zlomom Swissaira prejel akontacijo plače v višini 7,5 milijona dolarjev.

Ko je Minder pregledal še radodarne nagrade, ki so jih za svoje povprečne rezultate prejeli drugi izvršni uslužbenci, je njegova odločnost le še narasla. Leta 2006 je sprožil kampanjo za referendum, s katerim bi omejili samobogatenje vodilnih uslužbencev.

V osemnajstmesečnem roku, ki ga veleva švicarska zakonodaja, je zbral potrebnih 100.000 podpisov. Še pred glasovanjem, leta 2008, je imel zelo javen spor z Zvezo švicarskih bank UBS, za katero je dejal, da je »odgovorna za največji odpis terjatev v švicarski poslovni zgodovini«. Pri tem je imel v mislih izgube UBS v času finančnega pregrevanja. Ker se je želel približati predsedniku upravnega odbora UBS Marcelu Ospelu, so ga odstranili s srečanja delničarjev.

Leta 2011 je bil izvoljen v parlament zvezne dežele Schaffhausen. Poleg drugih zanimanj - igra nogomet v veteranski ekipi svojega krajevnega kluba FC Schaffhausen - je zavzet ornitolog in član svetovnega sklada za divje živali WWF.