Google s kvartalnim rezultatom razočaral analitike

Njegov dobiček je bil v tretjem četrtletju pet odstotkov pod primerljivim lanskim.

Objavljeno
17. oktober 2014 10.47
B. K., gospodarstvo, STA
B. K., gospodarstvo, STA
New York − Ameriški spletni velikan Google je v tretjem četrtletju letos ustvaril 2,81 milijarde dolarjev čistega dobička oziroma 4,09 dolarja na delnico, kar je pet odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Brez enkratnih stroškov je bilo dobička za 6,35 dolarja na delnico, medtem ko so ga analitiki pričakovali za približno 15 centov na delnico več.

Prihodki podjetja z več kot 55.000 zaposlenimi so se v letu dni povečali za 20 odstotkov na 16,52 milijarde dolarjev, analitiki pa so pričakovali še nekoliko višjo rast.

Cena za pritisk na gumb za oglas se je od tretjega četrtletja lani znižala za dva odstotka, kar pa je bolje od pričakovanj analitikov, ki so se gibala pri štirih odstotkih. Število pritiskov na plačane oglase pa je od lani naraslo za 17 odstotkov.

Google je imel v četrtletju 378 milijonov dolarjev stroškov s kompenzacijami za patente, ki si jih je nakopal na glavo s prevzemom družbe Motorola Mobility leta 2012. Google zdaj Motorolo prodaja skupini Lenovo in posel naj bi bil dokončan do konca tega leta.

Stroški poslovanja pa so od tretjega četrtletja lani, brez upoštevanja delniških kompenzacij zaposlenim, narasli za 30 odstotkov. Google je zaposlil 3000 novih delavcev.

Google je v sredo razkril svoj novi operacijski sistem za mobilne telefone android 5.0 lollipop, prav tako tudi serijo mobilnih naprav nexus − pametni telefon nexus 6, nexus player in tablični računalnik nexus 9, ki gredo v prodajo prihodnji mesec.