Istrski ekološki vinogradniki odprli novo vinsko klet

Ekološko vinogradništvo Rodica je v vasi Truške z odprtjem nove vinske kleti nadgradilo vinogradniško dejavnost.

Objavljeno
10. oktober 2013 19.02
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Truške - V Truškah pri Marezigah v slovenski Istri je družina Rodica popoldan odprla novo vinsko klet. Marinko Rodica je naložbo, vredno 1,6 milijona evrov, izpeljal s pomočjo več kot polovičnega deleža evropskih (za razvoj podeželja) in državnih sredstev, tudi na račun ekološkega vinogradništva in energetske varčnosti. Za opremo kleti je dobil 50 odstotkov nepovratnih sredstev, za njeno gradnjo pa 60 odstotkov nepovratnih sredstev.

Rodica je ena največjih ekološki vinogradniških kmetij v Sloveniji, zato ne preseneča, da se je odprtja nove kleti udeležil tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan. Sodobno arhitekturno zasnovan objekt je zgrajen iz tipičnega istrskega peščenjaka, naslonjen na pobočje, na strehi pa ima travo. Kmetija premore kar 60.000 trt na 15 hektarjih površine. Pred vkopano kletjo ima velik degustacijski prostor za 60 ljudi. Dobro polovico trt je rdečih sort, predvsem refošk. Poleg teh pa vztraja pri avtohtoni malvaziji in rumenem muškatu. Letno napolnijo 50.000 steklenic vina, le manjši delež prodajo odprtgea vina stalnim strankam.

Pred današnjo uradno otvoritvijo je Marinko Rodica poudaril, da pri pridelavi uporablja čim manjše možne količine »kemije«. Na trtah pušča manj grozdov, kar prispeva k temu, da trta skoraj ne potrebuje škropljenja. V kleti pa se izogiba dodajanju umetnih encimov in kvasovk. Eden od njegovih vinogradov (na Požarju) je tudi univerzitetni laboratorij na prostem za študente Univerze na Primorskem, saj so ga zasadili in ga obdelujejo v sodelovanju s primorsko univerzo.