Janko Medja: Audi A6 za 70.000 evrov minimalno bremeni bilanco NLB

Janko Medja sodelavcem NLB pojasnjuje nakup službenega avtomobila in druge informacije, ki so jih objavili mediji.

Objavljeno
13. februar 2013 13.40
Posodobljeno
13. februar 2013 14.14
Janko Medja - Sobotna
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Ljubljana - Predsednik uprave NLB Janko Medja je kot odziv na objave v medijih o nakupu dragega službenega avtomobila in o njegovemu vodenju banke, o katerem so danes pisale Finance, sodelavcem NLB poslal pojasnilo. V njem je zapisal, da želi »vsaj sodelavce v banki redno in transparentno informirati o resnici.«

V sporočilu je zapisal, da audija A6 uporablja za svojo vsakodnevno vožnjo (običajno preko 100 km/dan) in da je najet, cena pod 70.000 evrov pa minimalno bremeni bilanco banke in je kot taka skladna s pravilnikom v NLB, ki ureja to področje (pravilnik je potrdil nadzorni svet banke v letu 2012). Dodaja tudi, da je avto popolnoma običajen standard za funkcijo in odgovornost, ki mu je bila zaupana.

Enako velja za preostale bonitete, glede plače pa pravi, da je za okoli 15 odstotkov nižja od tiste, ki jo je imel v prejšnji zaposlitvi.

Glede stroškov preureditev pisarn uprave, ja zapisal, da se bo uprava lotevala zgolj sprememb, ki bi prinesle prihranke ali nove prihodke, nikakor pa ne bo šla v »statusne« ali podobne investicije.

Prav tako zanika, da so nekateri nadzorniki visoko nagrajeni: »To nagrajevanje je izjemno nizko in v celoti urejeno ter skladno s slovensko zakonodajo. Kar nekaj drugih neresnic je bilo, in bo še, napisanih o meni osebno, verjetno pa tudi o drugih članih uprave in vodstva banke,« piše v pismu, ki so ga objavile Finance in ga tudi komentirale.

Razlogi za blatenje so politični

Janko Medja vidi razlog za »blatenje NLB z uporabo dezinformacij in neresničnih navedb ta teden« v politični situaciji, »ko je nekaterim v izrecnem interesu blatiti NLB, da lahko to uporabijo za slabljenje svojih političnih nasprotnikov.« Ob tem pa dodaja, da tudi mediji pograbijo vsako »novico«, ki jim je servirana, pa če je resnična ali ne.

Ob tem poudarja, da nova uprava ni soustvarjala slabih razultatov, ampak da se je banki pridružila v nezavidljivi situaciji ter da je vodenje NLB izziv, ki ga je sprejel sam osebno in nima nobene osnove v denarnem ali drugačnem nagrajevanju, ampak, kot pojasnjuje, »izvira iz želje narediti nekaj dobrega za NLB, za vse ljudi, ki ste zrasli z banko in vse, ki nam ni vseeno, kaj se zgodi z njo in s slovensko družbo, ki je z NLB še kako povezana,« je zapisal.

Kadrovanje Jurija Giacomellija na mesto generalnega sekretarja brez izkušenj v bančništvu pa sodelavcem ni konkretneje pojasnil.