Jazbec o NLB: »Počakajmo.«

Guverner Banke Slovenije, komentira dogajanje okrog današnje preiskave NPU.

Objavljeno
20. september 2013 17.19
izredna seja
Samanta Gomboc, notranja politika, M. J., gospodarstvo
Samanta Gomboc, notranja politika, M. J., gospodarstvo
Ali Medja še opravlja funkcijo predsednika uprave NLB, čeprav se je znašel v današnji preiskavi NPU?

Od 10. ure zjutraj sem na izredni seji državnega zbora in sem te informacije prejel posredno. Ugotoviti moramo, za kaj gre in ko bomo vedeli, kakšne so obtožbe in kako poteka preiskovalni postopek, bo Banka Slovenija lahko dala odgovor.

Ali drži, da je Arhar hotel zamenjati Medjo, pa ste sami rekli ne, ker da ni zamenjave in da mora biti na vrhu bančnega sistema zaupanje?

Ti pogovori so potekali tako od trenutka, ko je gospod Arhar postal predsednik nadzornega sveta, kot na vseh pogovorih, ki smo jih imeli v zvezi z vlogo Medje v postopku najemanja oz. plačevanja agencije, ki je iskala kadre. Vendar je ostalo pri pogovorih. Nikoli ni prišlo do nobene zahteve po zamenjavi predsednika uprave NLB.

Ali je zgolj naključje, da so preiskave ravno na dan, ko je v DZ deseturna izredna seja?

To vprašanje pa morate verjetno zastaviti komu drugemu.

Na dogajanje so se kasneje odzvali v Banki Slovenije, »ki pozorno spremlja in pridobiva informacije v povezavi s preiskavo NPU zoper bančnika Janka Medjo in druge morebitne osebe vključene v preiskavi, med katerimi je bil naveden tudi France Arhar. Sodelovanje poteka s predstavniki uprav obeh bank, kjer sta bančnika delovala, oziroma delujeta (UniCredit Banka Slovenije d.d. in NLB d.d.) in s predstavniki NS NLB ter s predstavniki NPU. BS je s strani NS NLB prejela zagotovila, da so vse pristojnosti razdeljene in da uprava in banka normalno delujeta. BS se bo na podlagi ugotovitev odločila o morebitnih ukrepih v skladu s svojimi pristojnostmi,« so sporočili.